Успешен край на сезонa в Народния театър

0
0

С близо 600 изиграни представления и 120 000 зрители приключва поредния си успешен сезон Народният театър „Иван Вазов”. За втора поредна година директорът Мариус Донкин и неговият екип спазиха традицията и отчетоха пред представители на медиите свършената през сезона работа.

„Това, което направихме през изминалия сезон, повдигна още повече летвата и нивото, и това не е само наша оценка – доказват го зрителите, доказват го колегите, резултатите и наградите. Имахме 10 премиери и на трите си сцени, през целия сезон се радвахме на зрителски интерес, имахме 25 номинации и общо 10 награди „Икар” и „Аскеер” – и всичко това, благодарение на усилената работа на целия екип – и административен, и творчески”, обобщи Донкин.

За втора поредна година Народният театър реализира успешно и инициативата „Театър пред театъра”, която събра близо 9000 души в деветте дни на спектакли на открито, и въпреки „дъждовното кръщение”, предизвика огромен интерес. Директорът припомни хитовото представление на „Калигула” на 1 юли вечерта, когато публика и артисти си подариха незабравимо преживяване в проливния дъжд, пълните трибуни на всички спектакли, търсенето на билети през цялото време.

„По време на кампанията подготвихме публиката и за първата си премиера на Голяма сцена – „Един безумен ден” по Бомарше. Режисьор на спектакъла, който зрителите могат да видят на 27 и 28 септември, е Михаил Петров, а в него участват Параскева Джукелова, Джулия Бочева, Гергана Змийчарова, Стелиан Радев, Димитър Живков, Павел Иванов, Владислава Николова, Ева Данаилова, Вяра Табакова, Цветомира Даскалова, Христо Чешмеджиев, Стоян Пепеланов, Васил Драганов, Пламен Димов, Христо Терзиев. Сценичната версия на текста, който е популярен като „Сватбата на Фигаро”, е дело на Михаил Петров и Анна Петрова, костюмите са на Елена Иванова, музиката – на Любомир Денев. Хореограф е Мариана Крънчева, а музикален педагог – Евгени Господинов. “

Един безумен ден

Последният ден от „Театър пред театъра” пък на практика даде ход и на кампанията за популяризиране на втората премиера на Голяма сцена през есента – „Опит за летене” от Йордан Радичков, режисирана от Стоян Радев. Хепънингът, който Радев и актьорите Георги Мамалев, Валентин Танев, Валери Йорданов, Зафир Раджаб, Павлин Петрунов, Христо Петков, Йосиф Шамли, Деян Ангелов, Благовест Благоев, Мария Каварджикова, Дарин Ангелов, Марин Янев, Николай Урумов представиха на 8 юли, бе своеобразна покана към публиката да види на 13 и 14 ноември същинското представление.

Донкин разкри, че освен поканата към други столични театри, догодина планира да покани и най-добрият спектакъл на извънстолична трупа да се представи на „Театър пред театъра”. „Ще направим избора със сърцето”, отговори той на въпрос по какъв критерий ще бъде избран този спектакъл.

Той не пропусна да благодари за подкрепата на Столична община, г-н Стефанов и г-н Маринов от Общинска полиция, г-н Иво Иванов, директор на СДВР и проф. др- генерал Мутафчийки от ВМА.

Като успешни проекти този сезон Мариус Донкин припомни създаването на Фондация „Основа-та” и на Асоциацията на балканските национални театри. Едно от събитията на самия финал на сезона бе и посещението на световноизвестния режисьор Робърт Уилсън, който ще режисира свой спектакъл в Народния театър. Той направи кастинг с актьорите от трупата, но Донкин обеща повече подробности наесен.

На финала на срещата с медиите Мариус Донкин напомни, че Народният театър ще се включи с три спектакъла – „Виновният”, „Цветът на дълбоките води” и „Лисичета” в тазгодишното издание на „Аполония” в Созопол, а на 10 септември в Античния театър в Пловдив ще се играе „Калигула”.