Удивителните театри по света (втора част)

0
0

Продължаваме нашето пътуване из удивителните театри по света. Сами ще се уверите, че там, където живее театърът, винаги има красота и вдъхновяваща неповторимост.

6. ТЕАТРО ЛА ФЕНИЧЕ, ВЕНЕЦИЯ, ИТАЛИЯ 

Театро Ла Фениче е един от най-известните театри в Европа. Името му означава „Театър Феникс“. За своята 227-годишна история е опожаряван два пъти и след това отново възстановяван, затова театърът достойно носи името на възкресяващата се птица. Неповторимата акустика на залата и смайващият й таван с позлатени резби и пищни полилеи подканят всеки зрител да участва в изживяването с всичките си сетива. Днес това е дом на Венецианската опера, с нейния богат репертоар от повече от 100 представления на година.

Театър Ла Финиче

7. ЗАЛА „ГУАНГЖУ“ (GIANGZHOU), ГУАНДОНГ, КИТАЙ

Ето и една също толкова впечатляваща съвременна сцена. Намира в провинция Гуандонг и е един от трите най-големи театри в Китай. Футуристичната конструкция на залата е резултат от международен архитектурен конкурс, спечелен от британката с иракчански произход – архитект Заха Хадид. Днес „Гуангжу“ допринася за културната реформа в Китай не само със своята иновативност, но и с богатото разнообразие от културни събития, на които е домакин.

Гуангжу

8. ТЕАТРО ОЛИМПИКО, ВИЧЕНЦА, ИТАЛИЯ

От толкова архитектурна и културна красота в Италия е трудно да откроиш нещо „по-„. Но театър „Олимпико“ във Виченца ни печели с характерната структурата на римските театри, въпреки че е построен през 1585 г. Представлението за откриването било „Едип Цар“ по Софокъл и имало голям успех. Въпреки това след няколко представления, театърът бил затворен. Сценографията за „Едип Цар“, представляваща улиците на Тива, останалa непокътната и до наши дни. През 1997г. театърът бил отворен отново за представления по „Едип Цар“.

Театро Олимпико

9. МАРИИНСКИ ТЕАТЪР, САНКТ ПЕТЕРБУРГ, РУСИЯ

Няма как да не се преклоним пред руската класическа култура и изкуство. В най-красивия град в Русия се намира и удивителната сцена на Мариинския театър. Открит е през 1860 г. Именно тук за пръв път прозвучават някои от най-великите творби на именити оперни и балетни композитори като Римски-Корсаков, Чайковски, Мусоргски и др. Пищност, злато, полилеи, светлина – звучи като Русия, нали?

Мариински Театър

10. АНТИЧЕН ТЕАТЪР, ПЛОВДИВ, БЪЛГАРИЯ

И тъй като ние от Lovetheater.bg освен театъра, обичаме силно и своята родина, няма как да не поставим редом до световните богатства и нашия Античен театър в Пловдив. Бил е една от главните обществени сгради на античния град Филипопол. Построен по времето на император Траян в началото на ІІ век. Разкрит при археологически разкопки от 1968 до 1979 година от Археологически музей Пловдив. Той е един от най-добре запазените антични театри в света. Днес сцената е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и на нея се провеждат различни по характер спектакли за около 5 000 зрители.

Античен театър

 

Такова е богатството на театралното изкуство – грандиозно, красиво и удивително! Пожелаваме си да изгледаме поне по една постановка в някой от тези приказни домове на театъра.