Удивителните театри по света (първа част)

2
0

Театърът, създаден преди хиляди години, продължава да е едно изключително място, на което се смеем, плачем, размишляваме. Понякога неговият външен облик е не по-малко интересен и вълнуващ. По света има стотици забележителности, които си струва да посетим и някои от тях са именно театри. Избрахме да ви покажем 5 театъра по света, които ще ви удивят със своята архитектура.

1. Минак театър (Minack Theatre), Корнуол, Англия

Театърът е издълбан в гранитните скали на Корнуол, на брега на океана, преди близо 80 години за група от местни актьори аматьори. До преди това мястото се е използвало единствено от самодейни състави, които играят един сезон със 17 пиеси. Планиран, построен и финансиран от една решителна жена – Роуина Кейд. От 1986 г. театърът е под управлението на благотворителен фонд, в който тя е била старши синдикат. Кейд продължава да взима участие в напредъка на театър Минак до смъртта си през 1983 година. Това e най- известният Летен театър в Англия и е идеал за много хора от изкуството. Днес представления се играят предимно от юни до септември, но театърът е отворен целогодишно за посещения.

Снимка: The Minack архив

2. Зеебюне (Seebühne), езерото Констанс, Австрия

Плаваща сцена на брега на езерото с 7000 седящи места. Тя се използва за мащабни оперни или музикални изпълнения по време на Брегенц фестивал. Продукциите са от популярен репертоар, но често се превръщат в екстравагантни и иновативни постановки, в които се използват и водите на езерото като продължение на сцената. Едни от последните спектакли са Аида и Трубадур от Джузепе Верди, Тоска от Джакомо Пучини и др.

Снимка: David Stubbs

3. Зимната градина, Торонто, Канада

Театър „Зимна градина“ се намира седем етажа над театър „Елджин“ в центъра на Торонто. Така построени един върху друг, създават единствения в света работещ двуетажен театър. „Зимна градина“ е с ръчно изрисувани стени и таван, украсен с изсъхнали букови листа. Сградата e затвaряна през 1987 г., за да се възстанови напълно и след това отново открита през 1989 година. Интериорът е вдъхновен от т. нар. Едуардска епоха, която за разлика от лукса и формите на Викторианската, се отличава с прости и функционални форми и наклонен покрив за максимално използване на пространството.

Снимки: Winter Garden and Elgin Theatre

4. Одеон на Ирод Атик, Атина, Гърция

Построен е през 2 в. със средства на Ирод Атик в памет на съпругата му Аспасия Ания Ригили. Разположен е в южните склонове на Акропола и наричан още „Иродион“. Функционирал е едва 105 години, като се има предвид, че през 3 в. много сгради в Атина, сред които и Одеонът, са разрушени от нашествията на херулите. Най-голямата му реставрация е след Втората световна война, когато е разкрит и целият строеж. През 52-те години на Атина фестивал, е домакин на театрални, танцови и музикални изпълнения. Oкачествен е като най-добрият автентичен гръцки амфитеатър.

Снимка: Паул Уилямс

5. Шекспиров тетър „Глобус“, Лондон, Англия

Театърът е основан от актьора и режисьор Сам Уонамейкър. Построен е през 1599 г., през 1613г. – унищожен от пожар, възстановен през 1614 г., а след това отново разрушен през 1644 г. Модерната реконструкция е открита за обществеността през 1997 г. Намира се на около 200 м от първоначалното ѝ местоположение. Към днешна дата театърът има 875 места и сламен покрив, който е първият и единствен в Лондон.

Снимки: traveleastlondon.com

Ако вече проверявате самолетните билети за тези дестинации, очаквайте и втората част с уникални театри по света другата седмиаца.

Comments are closed.