Учениците ще ходят безплатно на театър

0
0

Безплатен театър за учениците от първи до десети клас, а актьори ще представят изучавани в момента произведения в училищата. За това се договориха преди броени дни министерствата на образованието и на културата. Символично споразумението беше подписано в Народния театър “ Иван Вазов „.

Театрите ще обявяват на сайтовете си в началото на всяка учебна година предстоящите постановки и ще получават заявки за посещения от училища и детски градини. За да заведат децата безплатно на театър, училищата ще трябва да кандидатстват по програмата, началото е 10 май. Всяко училище ще може да участва с по един проект на стойност 2500 лева. Обратно – актьорите също ще посещават училищата като представят изучавани в момента произведения. Целта е да се засили интересът на децата към театралното изкуство.

През лятото на 2018 г. просветното министерство подписа споразумение с министерството на културата за провеждане на учебни часове в музеите. Включиха се над 5000 ученици. След театрите пък ще дойде ред и на библиотеките. Отделно се готви програма за посещение на ученици в институтите и музеите на Българската академия на науките.

Източник: Елиана Димитрова за bnt.bg