Арт работилници от известни артисти в програмата на младежки фестивал “Театър в аванс IV”

0
0

На 7 и 8 ноември кино „Влайкова“ става домакин на четвъртото изданние на младежкия фестивал “Театър в аванс”. В рамките на фестивалната програма младежи ще могат да се включат в някой от планираните уъркшопи. Пътеводители в танцовата тематика ще са тандемът Виолета Витанова и Станислав Генадиев, а в актьорската юздите поема Ованес Торосян.

Виолета и Станислав танцуват и участват в спектакли като с „Imago“ (2006 г.) взимат първия „Икар за дебют“ за танцов спектакъл, а през 2013 г. и първия „Икар за съвременен танц и пърформанс“. Последното идва като признание за спиращата дъха хореография на „Мишеловката“ в „Хамлет“ с режисьор Явор Гърдев. На международния конкурс „Маргарита Арнаудова”, организиран от Балет „Арабеск”, получават наградата на журито с танцовата си миниатюра “25.03”.

“Земното кълбо се върти. Заобикалящият ни свят постоянно се движи. Чрез движенията си ние изследваме и се опитваме да преодолеем всякакви прегради/огради. Защото, ако не го правим, те може да се превърнат в похлупак, който ще ни изолира и задуши.”, така двойката представя събитието.

Ованес Торосян

Вторият уъркшоп ще бъде воден от Ованес Торосян – актьор, режисьор, драматург. Той е ко-създател на театър „Реплика“ и творец в НЕДРАМА. Участвал е във множество представления (“Чайка”, “Животът се получи”, “Импро-Комеди”, “Идиот” и др.)  и филми (“Съдилището”, “Военен кореспондент”, “Прелюбодеяние”, “Аз съм ти”, “Джулай”, “Отчуждение”). През 2010 печели Златна роза за поддържаща мъжка роля за филмите “Тилт” и “Източни пиеси”. Други награди са СБКД 2010 за поддържаща роля в “Тилт” , СБКД 2011 за главна роля в “Аве”  и Tashkend IFF 2012- Golden Guepard for Best actor ,, Ave“.

Уъркшопът си за фестивала представя така:

Да помълчим. А кога мълчим на сцената? Действието – мълчание. Мълчанието като стратегия на персонажа, като философия, патология . Репликата – мълчание. Когато думите са излишни. ,,Хорацио, аз съм мъртъв – останалото е мълчание“. Да помълчим.

 

През първия ден от събитието може да участвате в работните ателиета, а на следващия ще се проведе конкурсната програма на камерна сцена „Славянска беседа 1880“. Във фестивала могат да се включат и театрални формации от цялата страна, а в постановките – младежи до 19 години. Очакват се гости от Горна Оряховица и Разград. Участниците ще поставят своите интерпретации по темата “Ограда”.

Организатор на събитието е „Creative Box“ и се финансира по Програма „Култура“ на Столична община. Очаквайте скоро двудневната програма и заявете своето участие от посечените тук места.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here