„Тук или там, там или тук?“ – дипломен филм на Елена Василева

0
0

Нашата прекрасна авторка Елена Василева се дипломира преди броени дни в специалност „Журналистика“ в Софийски университет. Ето какво ни разказва тя за филма си „Тук или там, там или тук?”:

Някъде зад големите куфари, чартърните полети, многото възможности, големите заплати и различните култури забравяме кои сме и от къде сме тръгнали. Не говоря за псевдопатриотизъм, а за общ дух. Ако българският дух не беше силен, още щяхме да сме под нечие робство.

Бягаме от ниските заплати, от мизерията, в която живее един голям процент от хората тук. От ниския стандарт на живот, от безработицата, беззаконието, липсата на европейско съзнание и култура, от потъпкването на знанията и невъзможността за реализация, от несправедливостта, от неоценяване на умствения труд и капацитет и какво ли още не. Бягаме от родината си, която не ни осигурява покрив над главата, но ни е дом. Бягаме от управлението или липсата на такова. Но всъщност, не бягаме ли и от себе си или тръгваме, за да се открием?

Филмът „Тук или там, там или тук?” е като едно дете, което още в зародиш е объркано. То се лута между мнението на другите, между желанието да следва себе си и проблемите, с които само трябва да се справя. И ако приемем, че държавата е неговото семейство, то се чувства бездомно в собствения си дом. Има покрив над главата си, но няма сигурност и семеен уют. Докато гледате филма, детето ще порасне пред очите ви. И ще ви накара да се замислите – извървели ли сте пътя към себе си и знаете ли какво е дом?