Трима са много, „Две“ – още повече

1
0

Ако сравним софийския обществен каймак от началото на миналия век и този днес, можем да видим, че центърът на вниманието значително се е променил. За разлика от сега, герои на своето време и клюките са били писателите – културно и сексуално освободени, често животът им граничи със скандалното, мистерията, легендата.

В постановката „Две“ на Народен Театър „Иван Вазов“ се впускаме в едно опознавателно приключение из тайните на едно от най-известните литературни и житейски съперничества в българската история – между Дора Габе и Елисавета Багряна.

Закотвени в Дома на писателите в Хисар, двете започват игра-танц на съревнование, обич, стари емоционални болежки, приятелство. Като сърдити старчета двете прими на българската поезия ни разкриват, че въпреки общите мъже и вечната надпревара коя е по-добра поетеса, жена и интелектуалка, между двете цари разбирателство, каквото някой друг трудно може да им окаже. Защото колкото и различни по характер да са двете – аристократичната и спокойна Багряна и бурната, емоционална, иронична Габе, любовта им към Боян Пенев ги свързва. Общата им съдба на жена, бореща се с класа и чест в мъжки свят, прави всяка една от тях единствената, която има понятие от болката на другата.

Снимка: НТ "Иван Вазов"
Снимка: НТ „Иван Вазов“

Но да се възприеме спектакълът просто като биографичен ограничава удоволствието от играта на Мария Каварджикова и Бойка Велкова. Те ни въвеждат в един женски свят, в който войната е нещо много по-различно от взимането на надмощие. Разказват ни за женската несигурност, обаяние, борбеност. Показват ни как се разрешава и най-дребният конфликт – с великодушие и хумор, а понякога и с тъга. Да се каже, че това са присъщи свойства на поетесите е маргинализиране, от което трудно може да се извлече нещо.

Спектакълът е обаятелен с пренасянето си в една епоха, по която е лесно човек да изпита меланхолия. С тънката игра на суета и обич. Но най-вече с разказа си за слабостта и силата на това да бъдеш жена.

Посатновъчен екип:

Автор: Таня Шахова
Режисура: Юрий Дачев
Сценография и костюми: Радина Близнакова
Музика: Асен Аврамов
Фотограф: Атанас Кънчев

Участват:

Бойка Велкова, Мария Каварджикова, Ева Тепавичарова / Цветомира Даскалова

 

Comments are closed.