Трибют на Рей Чарлс и Стиви Уондър на „Варненско лято“ 2019

0
0

Автор: Елица Матеева

Възможно ли е джаз биг бенд да свири в своя зала заедно с класически оркестър при това джазът и класиката да са двете страни на едно и също лице? Да, ако си част от екипа на Кралския Джазоркестър на Концертгебау в Амстердам, всичко е възможно! Дори е възможно да ти партнира дивата на соул и джаз музиката Маделин Бел, която на 76 години прилича на щур тийнейджър – Маделин е лъчезарна фурия, с палав хумор и прелестно настроение.

Няколко часа преди концерта на Кралския Джазоркестър на Концертгебау и Маделин Бел, по покана на МТФ „Варненско лято“ в съпътстващата програма Intermezzo, виновниците за трибюта, посветен на бащата на соул музиката Рей Чарлс и на един от най-талантливите му последователи Стиви Уондър, отделят време за журналисти, за да споделят впечатления от съвместната си работа.

 

 

 

 

 

Сътрудничеството с Маделин Бел започва от края на 90-те и досега тя е една от най-добрите интерпретаторки, с които Джазоркестърът си партнира. През 2005г. за премиерата на художествения филм за Рей Чарлс „Рей“ (Джейми Фокс изпълнява ролята на Рей Чарлс), Кралският джазоркестър е поканен да свири в Амстердам и заедно с Маделин представят репертоар, който по-късно започва да пътува по света. След 10 години от този трибют, музикантите започват да разсъждават какво би било продължението му и така се появява идеята да се включат композиции на Стиви Уондър. За всички е важно, че концерт от подобен формат е добре да бъде осъществен като се преобърне възприятието, обичайната представа- на сцената има жена-вокал, която изпълнява песните на мъже.

Маделин Бел:
„ Срещнах Стиви Уондър, когато все още бе Малкият Стиви през 1972 в Лондон. Макар и наричан Малкият, той си бе двуметров великан. Няколко пъти работех с него, след това го следвах навсякъде, където той изнасяше концерти, преди 4г. бяхме заедно в Джакарта. През 1994г. имах предложение да работя по две композиции заедно с Рей Чарлс и за мен това бе фантастична възможност – невероятно приключение е да се работи с човека, който пък е вдъхновил Малкия Стиви да стане гениалният Стиви.“

 

 

 

 

 

 

Роб Хорстинг – диригент:
„Маделин владее публиката и това е преживяването, което ме провокира винаги да сме заедно на сцената. За мен е важно да съществува онази среда, в която оркестърът и Маделин са едно цяло.“

Час и половина публиката се радва на динамични, закачливи или пък изпълнени с насталгия композиции като „Georgia On My Mind“. Съвсем естествено всички разкършват в такт тяло на хитове като „Hit The Road Jack“ или пък незабравимата песен на на Стиви Уондър „Living for the city“. Маделин прави вятър с пъстрото си ветрило на колегите си, докато те показват талант по време на солата си – тези дни във Варна е задушно, а постоянното редуване на влага и дъжд те потапя в някаква лепкава тръпка. Маделин танцува, лудува на сцената като дете, всички са омагьосани от жизнеността й, защото музиката е път към любовта, а без любов няма живот, нали?

Нашият специален въпрос, търсещ рецептата за душевна красота към Маделин Бел е:

Прекрасна сте, сияете, излъчвате радост от живота, как го постигате?
Маделин Бел: Когато човек прави това, което харесва от него струи светлина. Всеки ден се събуждам с мисълта, че ще правя любимите си неща. Ако работите нещо по задължение, без любов, без страст, без радост, ще остареете преждевременно. Откажете се веднага и бъдете себе си!