Трагикомедията на „Манхатън, Второ авеню“

0
0

Първата премиера на „Манхатън, Второ авеню“ – една от най-популярните пиеси на Нийл Саймън, се състои през 1971г. в нюйоркския театър, а преди броени дни и в Народен театър „Иван Вазов“. Нейният вкус е ту сладък, ту горчив, левитиращ между суровия свят на действителността и този на любовта и надеждата.

Без красотата на втория сякаш изглежда невъзможно да се справиш с първия. Обири, убийства, отвличания, безработица и стачки, в непрестанно повтарящ се цикъл – измъкване сякаш няма. Озоваваш се в система, която не можеш да контролираш, но тя умело контролира теб и отново стигаш до психоаналитика.

Няма да бъдете ангажирани с банална любовна драма и неискрени отношения. Авторът Нийл Саймън се оттласква от клишетата. Самият той е един от най-известните американски драматурзи по цял свят. Пиесата му ни отвежда в апартамента на женената двойка Мел и Една. Там климатикът не работи и е минус 10 градуса. Стените са толкова тънки, че няма как да не чуваш палавите съседи. Отвориш ли прозореца, шумът те застига мигновено, дори в 3 сутринта. Ужасът на съвремието разяжда дома им, който бива обран. Но обратите на съдбата продължават и принуждават Мел и Една да сменят своите роли. След страшна икономическа криза съпругът остава без работа, а кариерата на Една тепърва започва.

Трагикомичният обрат на нещата изправя главните герои пред поредното изпитание. В този момент виждаш как единственият начин да се бориш с потискащия те свят, е чрез надеждата и обичта. Най-простите истини се оказват най-издържани. Мел и Една успяват да се забавляват с несправедливостите на живота, да му се надсмиват с черния си хумор, като странични наблюдатели, да откриват опората един в друг и заедно да се изправят срещу света. Те винаги са се справяли сами и този път също няма да се предадат.

Гледайки като зрител живота, оживял на сцената, осъзнаваш, че в цялостта си той наистина е такъв – трагикомичен. Лесно е да бъдеш засмукан от водовъртежа на ужаса, ако не изплуваш „над нещата“ и не им се надсмееш. Също като Мел и Една всеки от нас претърпява своите кризи. Въпрос на избор е да се изправиш и справиш с тях.

Постановъчен екип:

Сценичен вариант и режисура: Бойко Илиев;
Сценография и костюми: Нина Пашова
С участието на: Емануела Шкодрева, Георги Кадурин