„Това е всичко“ – Галина Борисова и компания навиват сезал в Галерия „Етюд“

0
1

„Това е всичко“ е най-новият проект по идея на хореографката Галина Борисова и съмишленици, избрали да нарекат себе си „група за сезал“. Техният пост-модерен инсталационен пърформанс бе показан за първи път пред публика през декември, а ще можете да го видите отново на 21 и 22 февруари от 19:30 в столичната Галерия „Етюд“.

Защо „група за сезал“? Отговорът на този въпрос е подробно артикулиран в техния манифест за сезала. Част от него гласи:

 

„Ние сме група за сезал. Ние работим със сезал, защото това си избрахме. Ние сме детайлите на цялото произведение, без да претендираме, че имаме произведение. Ние не можем да сме тотално безразлични. Ние рециклираме и циклим. Ние не искаме груба директност или завоалиран неизречен комплимент. Ние държим на позитивното говорене, но често не се разбираме. После се извиняваме и после отново се караме. Ние сме манифестите и без да ходим на манифестации. Ние сме с изхабени стави, гърла и стъпала, но ни се работи. Ние не тъпчем. Ние създаваме. Ние харесваме да работим. Но ни е нужна атмосфера. И ток. И кабели. И интернет. И най-вече сезал.“

 

 

След внимателен анализ, групата за сезал определя жанра на своя проект „Това е всичко“ като „пост-модерен инсталационен пърформанс или по-скоро лупнат трейлър и клето зрелище едновременно и безспорно“. И ако това не ви е достатъчно, за да разберете концепцията напълно, ето какво споделя Галина Борисова за идеите, които се материализират чрез техния пърформанс:
„Това е всичко“ е едновременно начало и край. Това е строго организиране на пространство, където изпълнителите извършват композиционни задачи, за да изградят един нов свят, който е динамичен, организиран и същевременно разпадащ се. Проектът се занимава с това, как да не се отклоняваме и разсейваме докато гледаме и създаваме едно произведение, което се оформя внезапно пред нас, оголено и нестабилно, променливо и безкрайно на възможности. Как си помагаме или пречим докато поправяме или променяме нещо? Какви провокации ни разсейват или подтикват да продължаваме да работим? Как взимаме решения? Всеки наш избор е от решаващо значение. Ние се занимаваме с отговорността как да вземаме решения за създаването на един по-красив и позитивен свят. И въобще възможно ли е това? До каква степен решенията са внезапни и кога те са рационално изчислени? Кога сме вдъхновени и кога разочаровани? Нищо не може да ни тормози повече от това, да изискваме контрол над всичко.

Местата в пространството са ограничени, поради което събитието е с предварителна резервация. Можете да запазите билет като се свържете с Галерия „Етюд“.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Министрество на културата и фонд „Мобилност“ към Национален фонд „Култура“. Спектакълът е част от проекта „три3ависим“ – инициатива на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България. В партньорство с галерия Етюд.


Идея и реализация: Галина Борисова в партньорство с Адриана Чернин (Виена), Емилиян Гацов Елби, Александра Спасова, Деница Даринова, Силвия Станоева, Стефан А. Щерев