Топ 10 на най-добрите актьори за всички времена (2 част)

1
0

В първата част от нашия материал ви показахме актьори останали в историята на тази професия с името си. Вижте останалите 5 от класацията на IMDb, която е според способностите им, успеха, универсалността и трудността на ролите, които са изиграли през цялата си кариера.

6. Дъстин Хофман

Първоначално се занимава с музика, но премествайки се в Ню Йорк неговата цел става филмовият бизнес. Записва се да учи в актьорско студио и въпреки, че всички там му казват, че няма шанс да го забележат, той постепенно започва да играе на “Бродуей”, и кинокариерата му продължава 40 години. След като го забелязват на театралната сцена, на 30-годишна възраст Дъстин дебютира в киното с “Абсолвентът”, където играе 21-годишен младеж и след който подава заявление за отпускане на помощ като безработен. Получава номинация за “Оскар” в “Среднощен каубой”, “Тутси”  и взима наградата в категория “най-добър актьор” благодарение на играта си във филмите “Крамър срещу Крамър” и “Рейнман”. През 1999г. става 27-мия притежател на AFI за постижения в областта на киното. Последният филм на Хофман е от 2010г. в “Запознай се с малките”.

 7. Том Ханкс 

Том Ханкс

Том Ханкс е един от най-популярните американски актьори в момента, носител на “Оскар” два пъти.  Героите, които играе, варират от уязвимия “Форест Гъмп” в едноименния филм, вдъхновяващия герой във “Филаделфия” до упорития командир в “Аполо 13”.  Ханкс е известен заради способността да придава на героите си топлина. Пример за това е играта му в романтичната комедия “Безсъници в Сиатъл“, но  успява да изиграе и ролята на гангстер в “Път към отмъщение”. Той създаде блестящо драматичния образ на млад адвокат, болен от СПИН във филма “Филаделфия” и за изпълнението си получава първия си “Оскар”. Получава втория за “Форест Гъмп” и се изстрелва в истинска звездна орбита. Том Ханкс е едва вторият актьор след Спенсър Траси, който е спечелил престижната статуетка в две поредни години. Впоследствие става все по-придирчив при избора на роли и започва да се снима по-рядко. През 2006 Том Ханкс бе звездата в един от най-успешните филми за годината – адаптацията за голям екран на Рон Хауърд по бестселъра на Дан Браун „Шифърът на Леонардо”. Любимият актьор е в най-благодатната възраст и няма да е изненада, ако в скоро време зарадва своите милиони почитатели с трети “Оскар”.

 

8. Сър  Антъни Хопкинс

Антъни Хопкинс

Антъни Хопкинс е роден в последния ден на 1937 г. В училище той се чувства зле, тъй като страда от дислексия, но тя не му пречи да развива артистичния си талант, да рисува и да свири на пиано. С цел да бъде превъзпитан, родителите му го местят няколко пъти в различни училища. И въпреки непостоянното му обучение, Антъни успява да развие у себе си актьорския талант. Големият му пробив идва през 1965 г., когато е забелязан от сър Лорънс Оливие, който го кани да се присъедини в Националния театър. Но скоро Хопкинс се отегчава от повтаряемостта на театралното изкуство и започва все по-често да поглежда към киното. Първата му филмова роля е в “Белият автобус”, а първата му значителна екранна поява е в “Лъвът през зимата”. Но ролята, която го прави световноизвестен, безспорно е тази на Ханибал Лектър от филма “Мълчанието на агнетата”. За това превъплъщение Хопкинс получава “Оскар”. За цялата си кариера Сър Антъни има 30 номинации и 37 филмови награди.

9. Пол Нюман

Пол Нюман   Пол Нюман е американски актьор и режисьор от еврейски произход,, носител на наградата от фестивала в Кан “Еми” и “БАФТА”, три награди “Оскар” и шест награди „Златен Глобус”. През 1956 година представя боксьора-шампион в тежка категория Роки Грациано в биографичния “Там горе някой ме обича”. Изпълнението му среща одобрение от критиката и превръща актьора в сензация.  През 1958 година участва с Елизабет Тейлър във филмовата адаптация на пиесата на Тенеси Уилямс “Котка върху горещ ламаринен покрив” . Филмът постига голям успех, както сред зрителите, така и сред критиката, носи рекордни приходи за годината. Освен това ролята на Нюман е номинирана за “Оскар” и увеличава славата му на един от най-търсените актьори на Холивуд. Нюман поддържа репутацията си и през 60-те, печелейки три номинации за “Оскар” за кратък период. Нюман получава признание през 1985 година, вземайки почетен Оскар “за незабравимите и завладяващи екранни превъплъщения и за преданост и всеотдайност към професията”. И най-накрая през 1986-а му връчват така желания “Оскар” в раздела “за най-добър актьор”. Наградата е за ролята във филма “Цветът на парите”

10. Дензъл Уошингтън

Дензъл Уошингтън

От огорчения избягал роб във “Величие” (за който получава “Оскар” за най-добра поддържаща роля), през бореца за свобода на Южна Африка Стийв Бико във “Вик за свобода” (за което също е номиниран за “Оскар”). Уошингтън ни очарова и забавлява с напълно различни герои, превърнали се в негова запазена марка. Едно от най-внушителните изпълнения до този момент е титулната му роля в биографичния епос “Малкъм Екс”. Той е посрещнат възторжено както от критиката, така и от зрителите като един от най-добрите филми през 1992 г., и Уошингтън получава множество аплодисменти за пресъздаването на образа на сложния и противоречив негър-активист, за което получава номинация за “Оскар” за най-добра главна мъжка роля. През 2001г.  Уошингтън отново е номиниран и печели награда “Оскар” за най-добър актьор за участието си в трилъра “Тренировъчен ден”.

1 коментар

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here