Тодор Колев: “Знаете ли за какво трябваше да ми дадат награда? За това, че издържах да живея в тази държава…”

0
0

На 15 февруари се навършват 4 години от смъртта на Тодор Колев. Дълги години е стоплял сърцата ни с участието си в множество филми. Последнта му екранна поява е в сериалa „Сутрешен блок“. За необичайните случки и събития в живота му може да разберете повече в автобиографичната му книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“, а тук да прочетете негови думи от киното и живота:

Знаете ли за какво трябваше да ми дадат награда? За това, че издържах да живея в тази държава – с моите възможности, с моя талант, с моето мислене, с моя мироглед. Дълбоко се упреквам, че не съм намерил мъжество и характер навремето да емигрирам.

Нещата, за съжаление, не отиват на добре. Не можеш с индивиди, чиито мисли са на етажи под земята, да решаваш проблемите на хората.

Имам мечта, която обаче е неосъществима – да бъда рентиер. Не желая да правя нищо повече, всичко ме е обезкуражило до болка…

Ако се опиташ да се бориш, защитеният винаги е простакът, тъпият, идиотът без задръжки, животното с мускулите – не интелектуалецът, интелигентният, ученият, челият.

Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може.  (“Господин за един ден”)

Икономията е майка на мизерията. (“Опасен чар”)

… знаеш ли, брат’чед, кое отличава хората от животните? Алкохолът! Нито едно животно не пие! (“Двойникът”)

Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип. (“Опасен чар”)

Ако си кажете “О, Господи, колко жалко, че свършва”, тогава сте направили нещо.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here