Тодор Колев: „Знаете ли за какво трябваше да ми дадат награда? За това, че издържах да живея в тази държава…“

0
0

На 15 февруари се навършват 4 години от смъртта на Тодор Колев. Дълги години е стоплял сърцата ни с участието си в множество филми. Последнта му екранна поява е в сериалa „Сутрешен блок“. За необичайните случки и събития в живота му може да разберете повече в автобиографичната му книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“, а тук да прочетете негови думи от киното и живота:

Знаете ли за какво трябваше да ми дадат награда? За това, че издържах да живея в тази държава – с моите възможности, с моя талант, с моето мислене, с моя мироглед. Дълбоко се упреквам, че не съм намерил мъжество и характер навремето да емигрирам.

Нещата, за съжаление, не отиват на добре. Не можеш с индивиди, чиито мисли са на етажи под земята, да решаваш проблемите на хората.

Имам мечта, която обаче е неосъществима – да бъда рентиер. Не желая да правя нищо повече, всичко ме е обезкуражило до болка…

Ако се опиташ да се бориш, защитеният винаги е простакът, тъпият, идиотът без задръжки, животното с мускулите – не интелектуалецът, интелигентният, ученият, челият.

Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може.  („Господин за един ден“)

Икономията е майка на мизерията. („Опасен чар“)

… знаеш ли, брат’чед, кое отличава хората от животните? Алкохолът! Нито едно животно не пие! („Двойникът“)

Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип. („Опасен чар“)

Ако си кажете „О, Господи, колко жалко, че свършва“, тогава сте направили нещо.