Thèatro – новият дом на Мелпомена в София

1
0

Нова година – нов … театър! Така променяме известната българска поговорка в чест на Мелпомена. Вече има още едно място, в което всички влюбени в нея ще могат да съхраняват нови късчета от душата й. Представяме ви „Théatro – мястото за истински театрални преживявания“. На 14 януари, точно в 19:00 ч., бе открита сцената на най-новия театрален проект, който е по идея на продуцента, сценариста, актьора Димитър Бакалов.

Théatro е продължение на отдадеността ми към театъра и моя сбъдната мечта.

Още в началото на проекта с желание за подкрепа се включват колеги на Димитър Бакалов, някои от които актьорите Христо Шопов, Асен Блатечки, Мария Сапунджиева, Юрий Велев, Албена Колева, Ириней Константинов, Стоян Алексиев, Силвия Лулчева, Ирини Жамбонас.

Theatro_5-s

Дълго време обикалях със спектаклите, които правя, съобразявах се с репертоара и чувството за изкуство на други хора. Сега вече имаме собствена сцена, но и предизвикателството да се развива частен театър, без подкрепа от държавата, е голямо.

Откриването на Thèatro беше белязано от спектакъла на Димитър Бакалов „Секси пране“ от Мишел Римл с участието и на очарователната Албена Колева. В програмата на театъра, освен четири авторски спектакъла, влизат още „Омайна нощ“ с режисьор Велко Кънев, новата постановка на Лиза Шопова, гостуващи театри от страната и регулярни детски представления. От февруари ще се играе „Агенти“ на шуменския театър с режисьор Владо Пенев и актьорите Любен Кънев, Бойко Кръстанов, Иво Йончев, Михаил Билалов, Александър Сано, Ивайло Захариев, Роберт Янакиев, Йосиф Шамли, Пламен Манасиев, Теодора Духовникова и Снежана Макавеева.

Друга любопитна новина е организирането на първи „Награди проф. Гриша Островски“. С тази вдъхновяваща задача са се заели отново Димитър Бакалов и негови състуденти.

Тази година се навършват 10 години от смъртта му, а догодина 100 години от рождението. Правим тези награди в негова памет, защото проф. Гриша Островски е дал много на българския театър и на театралното обучение. В театралната гилдия вече има утвърдени отличия, но вярваме, че днес е важно да има повече стимули и признание за младите артисти.

Theatro_Zala_Ostrovski-s

Той се отнасяше с голяма любов към всеки един от нас, той ни обичаше, грижеше за нас и оформянето на вкуса и отношението към живота. Беше изключително достоен човек и напълно заслужава нашето уважение“ – емоционално допълва друг негов ученик Ириней Константинов.

Новият театър можем да открием на адрес ул. „Върбица“ 12, София, както и на интернет страницата www.theatro.bg. Очакваме с нетърпение бъдещите проекти на Thèatro! Вярваме, че има с какво да ни изненадат, зарадват, развълнуват!

 

1 коментар

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here