Теди Москов се завръща към театъра

0
0

На пресконференция през юни Теди Москов обяви на всеослушание своето оттегляне от театъра. По случай възраждането на „Улицата“ режисьорът даде следното изявление:

“Наистина смятам да се отказвам от театъра и с това представление искам да припомня кой съм бил и после дълго ще замълча.”

Мълчанието му приключи още преди края на същата година с поставянето на пиесата „Пурпурният остров“ на сцената на варненския театър.  Това е вторият спектакъл по произведение на Булгаков, който Теди Москов поставя след „Майсторът и Маргарита“. Премиерното представление на съвместния спектакъл на Теди Москов и Държавния куклен театър – Варна се състоя на 4-ти ноември. „Благодарен съм на трупата, която е 200 % зад гърба ми. Подобен спектакъл можех да реализирам само с Държавния куклен театър, с който си партнираме от години. Страхотната трупа от професионалисти ми дава възможност да прикривам режисурата си зад актьорската игра. Смятам, че спектакълът разкрива в пълна степен възможностите на куклените актьори. Това е една много трудна постановка – и текстът е труден, и образите са сложни и полифонични. Действието се развива с ужасяващ ритъм„, сподели Теди Москов преди премиерата.

Сцена от спектакъла

„Пурпурният остров“ е по мотиви от Михаил Булгаков. Текстът е алегория на революцията през 1917 г., но могат да се направят препратки и към международната политическа ситуация в момента. Прогонените от червените туземци арапи търсят политическо убежище в Европа – това е сюжетът на постановката, която една театрална трупа трябва да изиграе пред Главния идеолог и цензор на театрите. „Като оставим настрани политическите препратки, които много вълнуват всички, всъщност в центъра на спектакъла са проблемите на театъра и това е много по-важно. За повече от 30 г., в които се занимавам с театър, не си спомням период, в който театърът да е работил свободно. Винаги е имало по един екзекутор, независимо как се нарича той – дали е цензор, или е финансист“ , подчерта директорът на Държавен куклен театър – Варна, Вера Стойкова.

През 1930 г. Булгаков изпраща писмо до правителството, в което пише по повод „Пурпурният остров“ – „...мой писателски дълг, както и призив е за свобода на печата. Аз съм горещ поклонник на тази свобода и вярвам, че ако откриете някой писател, който твърди, че тя не му е нужна, той ще заприлича на риба, която публично ни уверява, че не й е нужна вода„. В писмото си Булгаков добавя, че в пиесата действително се надига една сянка – сянката на Главрепортком (цензурата), която възпитава слуги и ласкатели, а това убива творческото мислене.

Спектакъла може да гледате на 10-ти и 24-ти ноември на сцената на Държавен куклен театър – Варна.

Творчески екип:

Постановка: Теди Москов
Сценография:Свила Величкова
Костюми: Свила Величкова
Драматизация: по превода на Майя Праматарова
Музика: Антони Дончев
В ролите: Вера Стойкова, Красимир Добрев, Галин Гинев, Боян Стоянов, Гергана Господинова, Евгения Василева, Диана Цолевска, Стоян Стоянов