Театрите на Античността

0
0

Театърът води своето начало от Дионисиевите празници в Древна Гърция. През вековете този празник се превръща в културно събитие, а огромните здания, които гърците, а по-късно и римляните строят за представленията, ни удивляват и днес. В тази статия ще се срещнем с най-внушителните гръцки и римски театри, разположени в различни части на Европа.

Римският Театър в Оранж, Франция  

Обявен от ЮНЕСКО за световно наследство през 1981 г., римският театър Оранж датира от I в. Той се намира близо до френския град Авиньон и е най-добре запазеният римски театър в цяла Европа. Построен по времето на император Август през І в., днес посетителите все още са поразени от величието на внушителната му фасада.

Театърът може да побере до 9 000 зрители, седнали според социалния им статус. Първите редици места били запазени за богатите и знатни римляни. Търговците и римските граждани заемали местата в средата, а най-високите (и най-зашеметяващите) места били оставени на проститутките и робите.

Сцената на театъра е широка 61 метра и висока един метър от земята. Зад нея стената на сцената е дълга 103 метра, 1,80 метра дебела и висока 37 метра. Крал Луи XIV я нарича „най-красивата стена в цялото ми царство“.  За разлика от останалата част от театъра, стената е доста сложна, с колони, фризове и ниши, които някога са били украсени с цветни мраморни мозайки и статуи. Тя е от голямо значение за театъра, защото проектира звук с несравнимо качество и чистота.

Театърът в Оранж е реставриран през 1825 г. През 1869 г. започва да представя фестивала „Fêtes Romaines“, а някои от най-големите актьори на Франция, като Сара Бернар, играят там. Фестивалът е преименуван „Chorégies d’Orange“ и от 1969 г. има само оперна програма. Всяко лято най-великите имена в операта пеят на тази удивителна историческа сцена.

Orange_photo_Wikipedia

Театърът в Мерида, Испания

Построен между 15-16 г. пр. Хр. и спонсориран от консул Марк Агрипа, театърът в Мерида може да побере до 6000 зрители, разделени по социален ранг. Неговата оригинална архитектура се счита за класическа римска, но по-късно реставрациите въвеждат микс на дизайн и декорация.

Към края на І век и началото на ІІ в. сл. Хр. театърът е бил ремонтиран няколко пъти. Сградата се състои от полукръгъл трибун, облицован с гранит. Сцената е покрита с мрамор, три врати и няколко статуи. Театърът и амфитеатърът са част от археологическия обект Мерида, един от най-важните и най-големи в Испания, обявен от ЮНЕСКО за световно наследство през 1993 г. Днес театърът може да побере 3000 души.

Всяко лято театърът в Мерида е място за представления на фестивала за класически театър.

Merida_photo_Wikipedia

Театър Таормина, Италия

Театър Таормина, известен също като гръко-римския театър, се намира в източната част на Сицилия. Той е построен на чудесно място, тъй като от горната му част посетителите могат да видят вулкана Етна и Йонийско море. Гръцкият театър Таормина е вторият по големина театър на Сицилия след този в Сиракуза.

Изграждането му започва вероятно от гърците около III в. пр. Хр. За да се случи това, е било необходимо да се премахнат ръчно от планината над 100 000 кубични метра скала. По-късно мястото е реновирано и разширено от римляните, които вмъкнали колони, статуи и прекрасни облицовки. Кавеята (местата за зрителите) е издълбана в скалата и може да побере до 5 400 зрители.

От 50-те години на XX век. театърът се използва за различни събития като театър, концерти, церемонии, опера и балет.  В момента той е домакин на фестивала Таормина Арте.

Taormina_photo_Internet

Епидавъра, Гърция

Смята се, че този гръцки театър има най-добрата акустика в света. Всъщност екскурзоводите карат хората да застанат в различни части на театъра, за да им покажат, че е без значение къде стоят – от всяка точка те могат да чуят падането на кибритена клечка на сцената.

Разположен в близост до град Лигурио, театърът Епидавър се намира в средата на борова гора. Той е проектиран от Поликлейт Младши през IV в. пр. Хр. Археолозите смятат, че той е използвал естествената неравност на земята, за да го построи.

Епидавъра е най-добрият и най-добре запазен пример за класически гръцки театър. Дори и по днешните стандарти той се откроява като уникално художествено постижение преди всичко заради съвършенството на пропорциите и несравнимата акустика. Построен е през 330-20 г. пр. Хр. и е разширен в средата на ІІ в. 55-те реда места стоят върху естествен наклон. Театърът е удивителен с изключителната си акустика. Всеки звук на сцената, независимо дали е глас или шепот, дъх или вик се чува от всички зрители, дори и на най-горния ред. Това, което прави предаването на звука толкова добро, е подредбата на редиците за сядане. Тази архитектурна „хореография“ действа като акустичен филтър, който заглушава нискочестотните фонови звуци, като шумове на публиката, и усилва високочестотните звуци (от сцената). Древният паметник събира театрални поклонници по време на годишния летен фестивал на Епидавъра.

Epidaurus_photo_Wikimedia commons

Театърът в Делфи, Гърция

Близо до храма на Аполон се намира красивият театър на Делфи. Неговото разположение върху хълма предоставя невероятна гледка към цялата долина и светилището.

Театърът е построен през IV в. пр.Хр. Археолозите смятат, че неговите 35 реда събирали около 5000 зрители, които се наслаждавали на пиеси, поетични четения, музикални събития и различни фестивали, провеждани периодично в Делфи.

Първоначалната форма на театъра е неизвестна; възможно е зрителите да са седели на дървени седалки или на земята. Първият каменен театър е построен през IV в. пр. Хр. и е бил реконструиран няколко пъти. Настоящата форма на театъра с каменните седалки и декорираната сцена е от реставрация от 160/159 г. пр. Хр., а кавеята е построена отчасти върху скала.

Delphi_photo_AncientGreece.org

Театърът на Дионис в Гърция

Театърът на Дионис е най-голямата постройка от този вид в Древна Гърция. Намира се в северната част на Акропола в Атина и е посветен на бога на виното и театъра Дионис. Всъщност традицията е поклонниците да се молят на него по начин, който привлича зрителите. По-късно тези ритуали станали класическите трагедии на Есхил, Софокъл, Еврипид и Аристофан.

Театърът заедно със светилището на Дионис е първият монументален комплекс, който се вижда при влизането в археологическия обект на южния склон в Атинския Акропол. Светилището е основано през VI в. пр. Хр. от Пизистрат, а театърът е построен през V в. пр. Хр. Дионис бил богът на виното и гроздето и като такъв бил почитан в религиозния празник на Великата Дионисия, провеждан в началото на пролетта в главното светилище на бога в подножието на Акропола. От Дионисиевите ритуали, които празнували плодородието и възраждането на земята, се развила древната гръцка драма. Театърът на Дионис е най-старият, основан в Атика; в този театър за първи път се изпълняват ненадминатите произведения на Есхил, Софокъл, Еврипид и Аристофан. Можел е да побере около 15 000-16 000 зрители.

Лятото е най-подходящият момент да посетите тези удивителни места, където всяко театрално представление е било празник!