Театралното завръщане след лятото

0
0

В началото на лятото всички са много ентусиазирани за ваканция, отпуска, море, плаж… И в момента, в който се приберат от почивка и влязат в коловоза на ежедневието, осъзнават, че през слънчевите месеци липсват много от нещата, които обичаме.

Театърът е едно от тях. За щастие остават броени дни до новия сезон, когато премиерните спектакли ще си поемат за пръв път дъх на сцената и ще изненадат зрителите. За някои представления това ще е началото на един дълъг и щастлив живот.

„Жана“, реж. Явор Гърдев

Театралният сезон в София ще започне с премиерата на спектакъла „Жана“ на Явор Гърдев. Камерната сцена на Народен театър „Иван Вазов“ ще посрещне зрителите на представлението на 11 септември. В програмата на театъра е и пиесата „Каквато ме поискаш“ с режисьор Теди Москов.

Сред останалите представления, които ни очакват този месец са „Брудершафт“ в Театър 199 на 30 септември и „Антигона“ в Театър София на 23 септември.

В Театрална работилница „Сфумато“ подоготвят спектакъла „Възстановки“ по романа на Милен Русков, който ще се играе на открито в парка „Заимов“ на 5 и 20 септември, а „Предградие“ от Ерик Богосян излиза на 10 септември.  В зала „Ъндърграунд“ на Сфумато ни представят още „Филоктет“ от Хайнер Мюлер на 12 и 25 септември.

човекоядката
„Човекоядката“, реж. Бина Харалампиева

През октомври ще видим „Bella Donna“ и „Тенор под наем“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. А в Малък градски театър „Зад канала“ очакваме премиерата на „Човекоядката“ от Иван Радоев, с участието на Христо Мутафчиев, и „Чиста къща“, с режисьор Влади Люцканов.

В Театър „Българска армия“ очакваме спектакъла „В полите на Витоша“ по повод стогодишнината от смъртта на Яворов. А първата премиера на сцената на Младежки театър „Николай Бинев“ ще е „Кривите огледала„, режисирана от Ивайло Христов.

Очакват ни още премиерни спектакли, заглавия от миналия сезон и златни представления, играни години наред, за които ще ви разказвам през целия сезон. Сега обаче няма как да Ви изброя всичко, което според мен си струва да гледате, защото бързам. Отивам да си купя билети за първите представления от новия сезон. А Вие?