Театралният живот на актьорите от „Под прикритие“: Владимир Пенев

0
0

Един от актьорите в сериала „Под прикритие“, на когото няма как да не обърнем внимание, е Владимир Пенев. Всеки, следящ редовно поредицата, знае за педантичността и отдадеността на доброто ченге към професията му. Владо е такъв и в живота. Такъв е и в отношението си към театралната сцена.

Творческият му път започва със завършването на НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ) „Кръстьо Сарафов“ през 1982 г. в класа на проф. Николай Люцканов. От 1985 г. до 1992 г. е в състава на Младежкия театър в София. След това се присъединява към трупата на Народен театър „Иван Вазов“. От 2003 г. играе в Малък градски театър „Зад канала“.

Талантът и трудът на Владо не остават незабелязани – носител е на множество награди и отличия. Последната роля, която му донесе номинация (Икар 2016 – поддържаща роля), е тази на д-р Дорн в „Чайка“ на Чехов. Там, без излишни актьорски хватки и трикове, той успява да уплътни така или иначе сложния персонаж.

Друго запомнящо се присъствие е ролята му в „Злият принц“, НТ „Иван Вазов“. Неговият образ, както и тези на другите основни действащи лица, е писан специално за него. По думите на режисьора тази пиеса е „унищожаване на илюзията за положителния герой… За да се събудим в реалния свят и да го видим на чисто, първо трябва да затворим очи и да се взрем в кошмара. Ако това лекарство не ви е горчиво, за вас е тъкмо „Злият принц“!“

indexНа сцената на Малък градски театър „Зад канала“ зрителят може да гледа Владимир Пенев в представлението „Скъперникът“. Пиесата е създадена през 1668 година. И днес, почти 350 години по-късно, необузданите пориви на героите са също толкова актуални. Трудно някой може да остане безразличен към енергията, която се излива на талази от сцената. Последното може да се отнесе и за играта на актьорите в авторското представление на Малин Кръстев в Младежки театър „Николай Бинев“ „Семеен албум“. Там Владо влиза в образа на Сис – затворен интелектуалец, маниак на тема подредба в дома. Неговият брат е тотална противоположност, а каква е връзката им със загадъчната Дея, зрителите могат да открият на финала.

Освен изразени в актьорска игра, изявите си в театъра Владо логично продължава под формата на режисура. Представлението „Дакота“ на Three Bears Entertainment, за които вече споменахме, е именно негово дело. Приятните емоции са гарантирани. Дори авторът на текста, испанският драматург Жорди Галсеран, при визитата си в България поощри в лична среща Пенев и останалите, част от проекта, за добре свършената работа.

Не се съмняваме във възможностите на Владо Пенев. Вярваме, че във времето има с какво още да ни изненада, а с това му оставаме верни фенове както в „Под прикритие“, така и на сцена.