Театралните представления на Аполония 2016

0
0

Ако искате да съчетаете двете си най-любими неща – морето и театъра, то задължително трябва да включите в програмата си това лято и Празниците на изкуствата Аполония. За 32-ри път Созопол ще се превърне в център на изкуството и в продължение на 10 дни (1-10 септември) ще можете да се насладите на културни програми и на последните слънчеви дни край морето.

Тази година фестивалът ще включва над 70 събития, сред които театрални постановки, филмови прожекции, джаз и класически концерти, изложби, литературни четения и представяне на нови заглавия. В периода между 3-10 септември всяка вечер ще можете да посетите едно от 8-те театрални представления, включващи едни от най-новите заглавия. Ето ги и тях:

„Мир вам” (вербатим спектакъл) – Студио за документален театър „Vox Populi”

Спектакълът е създаден във вербатим подход, като начинът на възпроизвеждане на сценичното слово е дословното предаване на аудио записи на интервюирани по темата хора. Те се записват и се представят от актьорите, които по време на представлението слушат на слушалки гласовете на записаните и ги пресъздават в мига на слушането пред зрителя. Темата на представлението е свързана с бежанската криза. Режисьор на спектакъла е Неда Соколовска, а в главните роли ще видите Мила Банчева и Рикардо Ибрахим.

„Кредитът” – Драматичен театър – Пловдив

Представлението е по текст на Жорди Галсеран, което може би вече ви казва достатъчно. Действието се развива в кабинета на един банков директор, а нещата които му се случват са наистина невероятни. Историята е завладяваща, а смехът е гарантиран. Режисьор на постановката е Бина Харалампиева, а в главните роли са Асен Блатечки и Атанас Атанасов. Представлението беше и част от тазгодишното издание на „София Моно”, което успях да посетя и повярвайте ми наистина си заслужава!

„Бел Ами” – Малък градски театър „Зад канала”

Няма нужда да представяме сюжета. Само ще кажем, че в ролята на Бел Ами ще видите Калин Врачански. Освен него в представлението участват Луиза Григорова, Петър Калчев, Герасим Георгиев – Геро и др. Режисьор е Бина Харалампиева. Представлението получи тази година и награда „Аскеер” за поддържаща женска роля на Василена Атанасова. Ако сте любители на Мопасан, това представяне на историята от едноименния роман ще ви хареса. Ще видите един нов и интересен прочит в драматизацията на „Бел Ами“.

„Пилето” – Младежки театър „Николай Бинев”

Това е пиеса за приятелството и семейството, за любовта и войната, за лудостта и красотата и най-вече за стремежа на един човек да полети. След бойното поле Пилето попада във Военна психиатрична клиника, вярвайки че е птица. Историята е за двама приятели, които са израснали заедно и за травмите, които получават във  войната. Пиесата е по текст на Наоми Уолас. Режисьор е Васил Дуев, а Александър Хаджиангелов печели „Аскеер” за изгряваща звезда.

„Времето е спряло” – Театър 199

Военен фотограф и репортер обикалят най-горещите точки на земното кълбо, правейки го с една основна цел – да документират несравнимия ужас на войната. Двамата преминават през различни емоции и катарзиси, за да осъзнаят, че могат да си тръгнат от войната, но тя вече ги е променила. Текстът е на Доналд Маргулис, а режисьор на представлението е Ивайло Христов. Участват Кристина Янева, Пенко Господинов, Пламен Сираков и Даниела Стамова.

„Ничия земя” – Народен театър „Иван Вазов”

Представлението разказва за трима войници по време на войната в Югославия.  Героите се срещат в окоп между двете фронтови линии, на ничия земя, а единият от тях лежи върху скачаща мина. Текстът е по филмовия сценарий на Данис Танович. Сценичната адаптация и режисура е на Стоян Радев. В главните роли ще видите Филип Аврамов, Валери Йорданов, Йосиф Шамли (носител на „Аскеер” за поддържаща мъжка роля).

„Последен квартет” – Театрална работилница „Сфумато”

Това е представление не само за класическата музика, но и за човешката природа, която разкрива своята същност по време на криза. Историята ни показва квартет, в който героите са на кръстопът – дали да останат егоисти и да разпуснат групата или да израснат и да запазят ценното, което имат – правенето на качествена музика. Текстът е по Ярон Зилберман. Режисьор е Десислава Шпатова. Участват Рашко Младенов, Валентин Ганев, Йорданка Стефанова, Кристина Иванова, Стоян Младенов, Катерина Златарова.

„Пурпурният остров” – Държавен куклен театър – Варна

Ето и представление, което ще ни разкрие как се прави представление в един театър. На сцената се разиграва ситуация, в която трупа прави спектакъл, но той трябва да бъде одобрен от цензор. Спектакълът показва театъра и неговите проблеми, свързани със свободата му на изразяване. Текстът е на Михаил Булгаков. Режисьор на представлението е Теди Москов. Досега „Пурпурният остров” не е представян на българска сцена, затова си заслужава да бъде видян.

Ако всичко до тук ви е харесало, можете да побързате и да си закупите билети, които вече са в продажба. Повече информация за представленията, както и програма на събитията можете да видите тук.