Театралните фестивали – вечният празник

0
0

Това, което прави театралните фестивали толкова специални, е живата комуникация между играещите и гледащите, постоянният обмен на креативна енергия, идеи и вдъхновение.

В тази наша среща ще ви разкажа за най-мащабните театрални фестивали, които се случват в четирите края на света.

Нека започнем с Европа – родината на театъра, където имаме цели 10 фестивала. Разбира се това не са всички фестивали на континента, но тези са най-големите и най-интересните.

В Обединеното Кралство намираме 3 фестивала, най-известният от които е фестивалът на изкуствата Единбург Фриндж (Шотландия), който тази година се провежда между 2 и 26 август. Там може да се види всичко – от театър, танц и музика до четения, цирк, изложби, опера и най-различни уъркшопи.

Другият голям фестивал на острова е в Галуей (Ирландия) – градът, който през 2020г. ще бъде Европейска столица на културата. Тази година фестивалът се проведе между 15-28 юли, а през 2020г. е от 13 до 26 юли. През 2017г. Галуей отпразнува своя 40-ти юбилей, а много от спектаклите, които се създават по време на фестивала, целогодишно имат турнета в Кралството и извън него. На Галуей може да се насладите не само на театър, но и на улично изкуство, визуални изкуства, дискусии, музика, опера и танц.

Galway_photo Internet

Театралният Фестивал в Лондон се провежда на две години и както казва самият му сайт, “от 1981 г. насам прави и подкрепя радикални спектакли, които разбиват конвенциите, има силата да събира непознати, празнува обединението на човечеството и изследва политическите и социалните проблеми на нашето време.“ Между изданията фестивалът има много проекти, резиденции, турнета и най-различни инициативи. Следващото издание е през юни 2020 г.

Преминаваме в континентална Европа и спираме в Авиньон – един от най-важните фестивали в Европа. Разположен в историческия френски град, тази година той имаше своето 73-то издание между 4 и 23 юли. В тази статия съм ви срещала с минало издание на фестивала.

Кукленият театър често е забравян и пренебрегван като театър само за деца. Франция предлага невероятно изживяване по време на своя Фестивал на Световния Куклен Театър, който се провежда в град  Шарлевил-Мезиер. Това е и най-голямата среща на куклени актьори в света, където можем да се убедим, че кукленият театър може да бъде много повече от забавление за деца. Първото му издание е през 1961 г., а от 2009 г. се провежда на всеки 2 години. Все още не е късно да го посетите тази година, защото започва на 20 септември и продължава цели десет дни – до 29-ти септември. На фестивала могат да се видят много изложби, ателиета за куклен театър, както и спектакли за възрастни с доста сериозно съдържание. Не го изпускайте, защото програмата тази година звучи наистина интригуващо!

Festival Marionette_photo Michael Galvez

Минавайки през Централна Европа, се натъкваме на австрийския фестивал в Брегенц. Всяка година град Брегенц предлага удоволствие за сетивата със своя мащабен фестивал на сценичните изкуства. Основан през 1946г. – година след края на Втората Световна война, фестивалът е непобедим по внушителност и пищност. Спектаклите – опера, концерти, театри и оперети, се играят на 5 различни сцени. Най-невероятна от тях е плаващата сцена, разположена във водата на езерото Констанца, върху която има огромни, прекрасни декори, а частта за зрителите може да побере 7,000 души. През 2018г. фестивалът чупи собствения си рекорд с 270,000 зрители за 5 седмици. Тази година той се проведе от 17 юли до 18 август, а следващото издание не бива да бъде пропускано!

Bregenz_photo Karl Foster

 

 

Bregenz_photo Karl Foster

 

 

 

 

Друг голям фестивал в централна Европа е Берлинер, или Берлинският фестивал, който тече през цялата година. Това не е просто фестивал, а серия от събития и празници, които се помещават в две основни сгради – Домът на фестивала и Мартин-Гропиус-Бау, където има изложби, джаз фестивал, фестивал на съвременната музика, немско-езичният „Театрални срещи”(Theatertreffen), както и Международния Фестивал за Театър и Сценични изкуства. Последният е с продължителност 2 седмици и е много интересно място за срещи с нови хора и идеи.

Пренасяме се на юг към люлката на Драмата – Елада, или по-точно в Кипър на Фестивала на Древногръцката Драма, който тази година беше между 28 юни и 27 юли. Всяка година във фестивала участват спектакли по древногръцки текстове на театри и компании от всички краища на света. Те играят на собствения си език на открито в няколко амфитеатъра в Кипър. Ако искате да се запознаете с корените на древногръцката драма и също така да разберете съвременния театър, не пропускайте този вълнуващ фестивал. Какво по-хубаво от лятна екскурзия на остров, съчетана с театър на открито!

Източна Европа предлага не по-малко интересни фестивали. Сибифест, за който съм ви говорила тук, тази година се състоя между 14-23 юни в румънския град Сибиу. Повече от 25 години фестивалът представя спектакли от всички точки на света и има над половин милион зрители всяка година. Там можете да видите танц, театър, концерти, уъркшопи, изложби, опера, конференции, четения. Това е и добър начин да се потопите в прекрасната атмосфера на града.

Московският Фестивал Чехов в Русия не е само на тема Чехов! Всъщност на него може да видите спектакли от балет и мюзикъл до Шекспир и съвременни текстове. С 22 продукции на 10 езика, тазгодишното издание се проведе между 14 май и 21 юли. Фестивалът е основан през 1992 г. и е биенале. За първи път тази година е представен спектакъл по древна китайска опера в Ботаническата градина на Московския Университет. Също за първи път гостува модерният танцов театър от Пекин „Тао“, както и известната група The Tiger Lillies се появи в пънк-кабарето „Хамлет“.

Chekhov Festival_photo Internet

Пренасяме се в гореща Африка, където срещаме най-големия за Западна Африка театрален фестивал в Лагос, Нигерия. Фестивалът е основан (2013г.) и поддържан от Британското Консултство, но въпреки това е центриран около африканската култура, театър и танц в неконвенционални пространства. Тази година изданието се състоя между 8-14 април с над 600 артисти в 100 представления.

Друга гореща точка, този път в Близкия Изток, е фестивалът Ал Бустан в Бейрут, Ливан. Основан от първата жена министър-предстедател на Ливан – Мирна Бустани, фестивалът е центриран около класическата музика, но също така представя опера, балет и театър. За своето над 25-годишно съществуване през бурната история на страната, фестивалът има само 1 отменен концерт – във вечерта, когато убиват министър-председателя Рафик Харири през 2005г. На следващия ден програмата с концертите продължава по план, а гостуващите музиканти се включват в масовите мирни протести и траурно шествие. Фестивалът се провежда през зимата, а тази година датите бяха 12 февруари-17 март.

Отиваме в далечна Азия на Индийския куклен фестивал Ишара в Делхи. Фестивалът събира куклени традиции от Индия, Япония, Индонезия, Тайван и Шри Ланка, както и от Западна Европа и САЩ. Тази година между 1 и 9 февруари беше неговото 17-то издание.

Shadow puppet festival Ishara_photo Internet

Слизаме на юг към Международния Фестивал на Изкуствата в Сингапур. Основан през 1977 г., фестивалът представя танцови, театрални и музикални спектакли от Европа, Израел, Индия, САЩ, както и много местни трупи и артисти.  През 2020 г. фестивалът ще се състои между 15-31 май.

Преминаваме в Южното полукълбо и попадаме на австралийския фестивал в Аделаида. Той е и най-големият от 10-те фестивала за изкуства, които се провеждат в града. От 28 февруари до 15 март 2020 г. хора от цял свят ще отбележат неговия 60-ти юбилей. През годините фестивала са удостоявали имена като Нина Симон, Алън Гинсбърг, Изабел Юпер, Изабела Роселини, Мило Рау и много други.

В западната част на южното полукълбо откриваме Богота, Колумбия, където е и най-големият фестивал, а именно Иберо-Американският театрален фестивал. Стартирал през 1988 г., той е биенале, където в продължение на 2 седмици над 2 млн. зрители се наслаждават на съвременен и класически театър, вариететни, улични и куклени спектакли, балет, музика, танцов театър и клоунади от 50 страни по света. Последното издание беше през 2018 г., а следващото се очаква през март 2020 г.

Ibero-American festival_Photo by J. F. Castro

Завършваме пътуването си в Онтарио, Канада, където празнуват Шекспир и неговите творби на Фестивала в Стратфорд. Основан е през 1953 г. от журналиста Том Патерсън, който иска да съживи икономиката на своя град, носещ името на родния град на Барда. Фестивалът се провежда от април до октомври. Основната му програма е Шекспир, но също така се правят и спектакли по пиеси и романи от съвременни автори, както и мюзикъли, четения, лекции и дискусии.

Пътувайте, гледайте и празнувайте живота с театралните фестивали! Хубаво лято!