Театрални костюми от България на изложба в Москва

0
0

„Театралният костюм на България – в близък план“ във фотоизложбата, която беше открита на 17 юни и ще продължи до 18 юли в Бялата зала на Библиотеката по чуждестранна литература „Рудомино“. Тя се провежда в рамките на Международния изложбен проект „Театралният костюм в чужбина през вековете. 1990-2015“ – начинанието е на Музея Бахрушин и Международната организация по сценография, архитектури и техници (OISTAT/ ОИСТАТ).

Това ярко събитие е продължение на проекта „Театралният костюм извън театъра“, реализиран през 2010 г.

Театралния костюмЕкспозицията е съставена от 28 широкоформатни цветни снимки, които показват работата на осем водещи художници по костюми в България: Марина Райчинова, Мира Каланова, Петя Стойкова, Юлиан Табаков, Елица Георгиева, Невена Кавалджиева, Петя Боюкова и Антония Попова.

Куратор на изложбата е Мира Каланова. Тя е завършила сценография в Националната художествена академия в София. Удостоена е с редица национални театрални награди и е призната за един от най-добрите млади български сценографи. През 2011 г. е защитила дисертация по кинознание, преподава екранен дизайн и сценография в НАТФИЗ. От 2014 г. е доцент по екранен дизайн.

Изложбата ще може да бъде разгледана в София през октомври.