Театърът през очите на неговите създатели: няколко цитата от великите личности в театралното изкуство

0
0

Дефинициите за театър са многобройни и вероятно всяка една от тях е вярна. Всички ние знаем и същевременно нямаме никаква представа какво е театърът – тази мимолетна магия на сцената, която носим със себе си дълго, след като излезем от залата. А понякога и завинаги.

Подбрахме за вас няколко цитата от бележити личности, обвързали живота си с театралното изкуство – теоретици, писатели и драматурзи. За да получим няколко гледни точки, измежду които да преоткрием и своята. За да си припомним, че театърът не е само прихода от продажби, нито само четка за нечие его. За да започнем отново да мислим за цялото, което винаги остава да стои зад частното. За да си кажем отново, че театърът е…

Бети Форд, 1945

Лично аз бих искал да изкарам на сцената една костенурка, след това да я превърна в състезаелен кон, а после в шапка, в песен, във войник и във фонтан. Театърът е мястото, където можем да си позволим всичко, а където всъщност си позволяваме най-малко.
Йожен Йонеско

Театърът е мястото, на което човек има време за проблемите на хора, на които би посочил вратата в момента, в който се появят в офиса му, търсейки работа.
Тенеси Уилямс

Театърът предполага показването на животи, които са тежки и превъзбудени; на хора, които искат да живеят в мечтите си, за да избягат от размислите. Ако бяхме по-щастливи и по-свободни, ние никога не бихме копнели за театър… Човек, който е щастлив и свободен, има нужда повече от празненства, отколкото от театър; той винаги ще гледа на себе си като на най-доброто представление.
Ромен Ролан

Театърът е място на трагедия, изпълнено със завършеци, с раздели и с разбити сърца. Посвещаваш себе си изцяло на нещо, на проект, на хора, на семейство, не мислиш за нищо друго месеци наред и тогава изведнъж всичко приключва; това е като постоянно унищожение, като постоянен развод, като постоянно сбогуване.
Айрис Мърдок

Зрителят в конвенционалния драматичен театър си казва: Да, аз също се чувствах така. И аз съм такъв. Това е животът. Така ще бъде винаги. Страданието на този или онзи човек ме вълнува, защото за него няма спасение. Това е великото изкуство – Всичко е очевидно. Аз съм принуден да плача с тези, които плачат, и да се смея с тези, които се смеят.

Но зрителят в епичния театър си казва: Никога не бих си помислил това. Не можеш да направиш това. Това е много странно, практически невероятно. Това трябва да спре. Страданието на този или онзи човек ме вълнува, защото за него може да има спасение. Това е великото изкуство – нищо не е очевидно. Принуден съм да се смея на тези, които плачат, и да плача за тези, които се смеят.
Бертолт Брехт

Мисля, че театърът трябва да бъде театрален … разбирате ли, трябва да бъдат използвани различни методи, така че изживяването винаги да съдържа някакъв капан. Изненадата може да се крие в неочаквана дума или в слон, който излиза от шкафа, в каквото и да е.
Том Стопард

Когато влизаме в театралната зала, ние трябва да бъдем готови да си кажем „Всички ние ме тук, за да преживеем заедно нещо духовно. За да разберем какво по дяволите се случва в нашия свят.“ Ако не сме склонни да си кажем това, ние не получаваме изкуство, а развлечение. Едно жалко развлечение, бих казал.
Дейвид Мамет

Това, което винаги съм намирал за най-красиво в театъра, в детството ми и до днес е блясъкът – един красив обект – блестящ, кристален, сложен, кръгъл, симетричен. Не че отричам напълно ценността на драматичната литература. Само че бих искал актьорите винаги да стоят върху едни много високи платформи, да носят маски, по-изразителни от човешкото лице, и да говорят на мегафони.
Шарл Бодлер

Постановките на сцена също ме отнасяха, пълни с образи на моите нещастия, и с масло за моя огън. Защо се случва така, че човек копнее да бъде нещастен, да вижда скръбни и трагични неща, които обаче самият той не би могъл да преживее? И въпреки това той желае, макар и като зрител, да изпита тяхната тъга, и тази тъга се превръща в негово удоволствие. Какво е това, ако не една нещастна лудост?
Свети Августин


Писането за театър е най-трудният вид писане за мен, най-оголеният, най-пълният с ограничения… Оказвам се заточен с тези герои, които или седят, или стоят, или трябва да излязат през една врата, или да влязат през нея и в общи линии това е всичко, което могат да направят.
Харолд Пинтер

Театрите са любопитни места, магически кутии, където златните спомени за драматични триумфи висят във въздуха като носталгични призраци и където необяснимото, фантастичното, трагичното, комичното и абсурдното са рутинни събития на сцената. Убийства, хаос, политически интриги, доходоносен бизнес, тайни поръчки и разбира се, вечеря.
Е.A. Букианери