Театърът и Операта в Стара Загора на протест срещу орязания бюджет за култура

0
0

Ниското възнаграждение и усещането за безизходица са не просто житейски спънки, а причина всеки артист да остане обграден от суровото битие и творчеството му да се погуби. Това е и причината за протеста на всички културни институции в Стара Загора, сред които Драматичен театър „Гео Милев“ и  Държавна опера – Стара Загора.

Протестиращите поискаха достойни доходи и зачитане на труда им. Библиотекари, музейни служители, работещи в галериите, театрали и оперни дейци заявиха, че ако исканията им не бъдат чути ще преминат към ефективни протестни действия.

Двата културни института, занимаващи се със сценични изкуства, заявиха, че твърдо подкрепят cлyжитeлитe нa мyзeитe, библиoтeĸитe и гaлepиитe, защото и те са в същата позиция. „B нaшaтa пpoфecия, ocвeн oбpaзoвaниe и yпopит тpyд, ce изиcĸвa и тaлaнт, ĸoйтo нe e oцeнeн oт пpaвитeлcтвoтo и oт Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa“, заяви Милко Михайлов, солист в Държавна опера – Стара Загора.

Цвeтoмиp Чepĸeзoв, aĸтьop в Дpaмaтичeн тeaтъp „Гeo Mилeв“, е категоричен, чe мнoгo тaлaнтливи aĸтьopи ce oтĸaзвaт oт пpoфecиятa cи, зaщoтo зaплaщaнeтo e мнoгo ниcĸo и e мнoгo тpyднo, дopи нeмиcлимo, дa ce издъpжa ceмeйcтвo.

Ето и целият текст на отвореното им писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ – гр. Стара Загора

В днешния Ден на недоволството – 24 ноември 2015 г. работещите в Регионален исторически музей – Стара Загора, Регионална библиотека ”Захарий Княжески”, Държавна опера – Стара Загора, Драматичен театър ”Гео Милев” и Художествена галерия – Стара Загора декларираме подкрепата си към формулираните от НСФ „Култура” на КНСБ и НФ “Култура“ на КТ „Подкрепа“ искания относно Бюджет 2016 в сферата на културата.

На мирния протест присъстващите се обединиха около следните искания:

1. Да се изготви ясна и работеща Национална стратегия за развитие на българската култура.

2. Да бъде увеличена средната работна заплата в отрасъл „Култура” минимум с 50%, а началната заплата на специалисти да е не по-малко от 600 лв., за да достигне равнището на средната работна заплата в България.

3. В Бюджет 2016 да се отпуснат допълнително 14 млн.лв. за Министерството на културата с дългосрочна цел – Бюджетът за култура да достигне 1% от Брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната. Културата стои в основата на едно общество, а делът в държавния бюджет за Култура вместо да се увеличава, както е редно, все повече намалява.

Искаме зачитане, уважение и извеждане на Културата като приоритет на държавата.

Искаме да спре агонията с финансирането на културните институти от едно Министерство с рестриктивна, а не подкрепяща политика към българските артисти и творци, музейните и библиотечни работници, служителите в галерии и читалища.

Заявяваме, че ще продължим протестните действия и ще отстояваме своите искания – достойно заплащане за достоен труд!

 

Източник на информацията и снимката: bnr.bg