Театър в сегашно време

0
0

Често чувам приятели да ми казват, че много искат да гледат някоя постановка, но никога не успяват да си купят билети, защото свършват бързо. Има решение. Когато излезе новият афиш, си купуваш билети онлайн, които само трябва да завериш преди самото представление.

И аз преди 2 дена купих първите си билети за новия театрален сезон. В петък (19.09) ще гледам „Дребни брачни престъпления“ в Народния театър, което се играе вече 50 пъти. Чувала съм положителни отзиви за спектакъла и мисля, че ще ми хареса. Но за него ще ви разкажа подробности другата седмица.

Темата ми сега е как се купуват билети за театър през 2014 година в България.

Реших да си купя билет онлайн, за да спестя време и да не се налага да ходя до касата. И за щастие успях, но след няколко опита. Сайтовете на българските театри нямат платформа за продажба на билети, а препращат към друг сайт, от който можеш да си купиш билети за всички представления и зали. Много удобно, защото си избираш дата и виждаш всички спектакли. Но както всяко друго нещо у нас, винаги има „но“.

Алгоритъмът за онлайн покупка на билети е следния:

  • Избираш си представление;
  • Виждаш схемата на залата;
  • Отбелязваш си места;
  • Натискаш „купи“ и отиваш на прозореца за плащане.

И тук идва забавната част – почти никога плащането с карта не се извършва от първия път. Тогава се връщаш отново на схемата на салона и разбираш, че избраните от теб места вече са заети (неактивни). Пробваш пак с други места и случката се повтаря.

Ако не успееш да закупиш билетите от първия или от втория път, докато получиш потвърждение, вече не са останали хубави активни места, които можеш да заявиш. Това се случи на моя приятелка, която беше „запазила“ почти цялата зала, без да успее да плати нито едно място. И в такъв случаи отново се налага да излезеш в обедната почивка от работа и да отидеш до касата на театъра.

ignorance-doesnt-equal-bliss

Така явно модерният начин на живот и развиващата се онлайн търговия завладяват всичко останало, но не и българския театър. Надявам се скоро това да се промени и продажбата на билети да стане по-бърза и по-лесна за потребителите.