Театър „София“ в наш прочит

0
0

Театър „София” безспорно е едно от местата, които са ми любими в нашата столица. Дори локацията му в парк „Заимов“ се явява като преддверие към красота и изящество на случващата се в него магия. Да, почти поезия. Всъщност първото му име е „Театър на поезията и естрадата“, когато за първи път отваря врати през 1966 г. След края на 1696 г. обаче се преименува в сегашното си наименование. Със своята 49-годишна пъстра история Театър „София” е и най-старият общински театър в столицата. Той е и единственият театър в София (освен Народния театър „Иван Вазов”), чиято сграда е построена специално за театрална дейност.

Тук развива персонажи една изключителна актьорска трупа, включваща актьорите: Антон Григоров, Дария Симеонова, Ивайло Герасков, Йорданка Любенова, Лилия Маравиля, Лора Мутишева, Майя Остоич, Мартин Гяуров, Мила Банчева, Милена Живкова, Михаил Милчев, Невена Калудова, Николай Антонов, Николай Върбанов, Николай Димитров – Коки, Петя Силянова, Пламен Манасиев, Росен Белов, Сава Пиперов, Силвия Петкова, Симона Халачева, Юлиян Малинов и Юлиян Рачков. Можем да се насладим и на играта на гостуващите актьори: Асен Мутафчиев, Борис Георгиев, Калин Врачански, Калин Пачеръзки, Каталин Старейшинска, Луиза Григорова, Мария Сапунджиева, Пламен Сираков, Снежана Макавеева и неделимата част и от нашия екип вече, (с което се гордеем) – Йоанна Темелкова. Разбира се – директорът на Театър „София“, актьорът Ириней Константинов, също може да бъде видян в няколко интересни роли.

314 са местата в голямата зала на сградата, а в камерната – варират между 60 и 74 (например за „Покана за вечеря“) в зависимост от спектакъла. Включени са и пространства за експериментална театрална дейност – красиво Мраморно фоайе и лятна театрална сцена.  Впечатляващите зали и фоайета на театъра се използват също и за семинари, презентации, различни изложби и литературни четения. Театър София“ прави възможен и нашия проект „Месец на театъра“, бидейки наш любезен партньор в инициативата.

Този кът, напоен с театрален дух, поддържа афиш от 12-14 заглавия („Госпожа Министершата“ ми е любима, не крия), а развълнуваните зрители са както възрастни, така и малчугани. От скоро можете също да заведете своите чуждестранни гости на постановки с титри на английски език. Ето на кои заглавия може да се наслади англоговорящата част на града ни: „Антигона“ от Жан Ануи, „Сватбата на дребния буржоа“ от Бертолт Брехт, „Парижката Света Богородица“ по Виктор Юго, „Скачай!“ от Здрава Каменова и Мартин Каров, „Олд Сейбрук“ от Уди Алън и „Последният страстен любовник“ от Нийл Саймън.

Пиесите се радват на публика извън граница, благодарение на турнетата в чужбина, но често театърът е и домакин на гостуващи от страната и чужбина представления.

И знаете ли, от постановка на Театър „София“ не можеш да си тръгнеш – тя винаги те води с твоето си въображение, а то няма край.

Та… готови ли сте за приключение без дестинация?