Театър „София“ и „Пер Гюнт“ „тръгват на пътешествие“ из човешките умове от 4 февруари

0
0

Най-дългоочакваната премиера през този сезон за Театър „София“ – „Пер Гюнт“ от Хенрик Ибсен ще се състои на 4 февруари от 19ч. на голямата сцена на театъра.

Хенрик Ибсен, наричан още „баща на съвременната драма“, е един от най-значимите норвежки автори и драматурзи на всички времена. Съчетанието на драма, музика и танц в една интерактивна и постоянно променяща се мултимедийна среда превръща този спектакъл в  едно вълнуващо пътешествие. В постановката  има над 40 различни сцени, които преливат от една в друга и задържат вниманието на зрителите от първата минута. Сюжетът проследява развитието на личността на Пер – от младини до тези дни и неговите срещи с митични същества, горски жители, тролове и други по пътя на неговото израстване, осъзнаване и намиране на прошка и любов.

Спектакълът „Пер Гюнт“ се осъществява по проект „Пер Гюнт пътува“, по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество, по Норвежки финансов механизъм“. В рамките на проекта, освен постановката са включени семинари на тема „Подход към Ибсен и „Пер Гюнт“ – интерпретация и театрален опит“ в град Осло и София, заснемане на документален филм за процеса на репетиции и други дейности. Представлението ще се играе в още населени места из цялата страна, където ще се провеждат и специални уъркшопи.

„Пер Гюнт“ – Ибсен, е безумна пиеса с крайни до експлозия, до взривяване, до демоничност, състояния на героите. Пиеса за търсене на житейски път, за смисъла на живота, за избора на съдба, за изконната борба на душата. Пер Гюнт през целия си живот иска да е героят, да побеждава, да е „император с придворни хиляда“. Тролизмът е неговата философия, а тя е свързана с консуматорския възглед за получаване на незабавно удовлетворение на всички потребности и желания, всичко да става тук и сега. Приспособяването – това вълнува днешния свят.
Пер е герой на модерността. По някакъв начин той прилича на всички тези хора, които се движат по света в днешно време, търсят благополучието и искат да вземат своя дял от богатствата на развитите общества. Самият Пер се обявява за гражданин на света и желае да го управлява. В нашето глобално, силно материално, хедонистично общество, в което конформизмът и двойният стандарт са взели връх над духовното, ние ежедневно срещаме пер-гюнтовци, тролове, мистици и манипулатори. В края на живота си, Пер Гюнт трябва да отговаря за стореното.
Пер Гюнт е двигател на сюжета и действията на героите. Двама актьори изпълняват ролята не само заради формалните биологични промени, а и заради семантичните трансформации на личността. Опитваме се да създадем спектакъл със силно енергийно поле и в него да съчетаем слово, пластика и мапинг. Чрез мапинга не само създаваме визията на спектакъла, а и развиваме наративната конструкция и обогатяваме драматургичния смисъл.  Приятно гледане! – Катя Петрова

Актьорите, които участват са: Александър Тонев, Ириней Константинов, Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Елеонора Иванова, Юлиян Рачков, Неделин Найденов и студентите от НБУ: Ралица Нейкова, Антон Димитрачков, Марина Хараламбова, Емилия Тончева и Александър Гочев.

В ролята на Пер зрителите ще видят младият актьор Александър Тонев и Ириней Константинов.

Преводът е на Стела Джелепова. Творческият  екип на постановката е: Катя Петрова (режисьор), Борис Далчев и Михаела Добрева (сценография и костюми), Анна Пампулова (хореография), Христо Йоцов (композитор), Момчил Алексиев (визуална среда), Светлозар Георгиев (звуков дизайн), Радослава Боор (плакат) и Иван Дончев (фотограф).