Театър Реплика с ново представление, посветено на медиите – „За кравите“

0
0

На 18 февруари от 19:00 в театър „Азарян“ за втори път ще се изиграе представлението „За кравите“. Темата в представлението е посветена на ролята на медиите и тяхното влияние върху обществото. „За кравите“ поставя пред зрителя въпроси за ролята на телевизията в обществото, каква е нейната функция – просто да информира зрителите си или наистина има силата да влияе в процесите?

Ованес Торосян в "За кравите"

Сюжетът на спектакъла показва дълъг съдебен спор за гладуващи елитни крави между селска ферма и доставчик на фураж. Чиновници от различни нива се опитват да сплашат продуцентите на телевизията и да спрат сюжета, но въпреки всичко той излиза в ефир. История завършва щастливо за останалите живи крави, но какъв е постскритомът за фермерите, чието препитание зависи от съдбата на животните?

Актьорите от театър „Реплика“ пресъздават образите на журналисти от екипа на телевизията – амбициозни репортери, отегчени оператори, безкрупулни продуценти и редактори. За някои репортажа за кравите от село Дибич, които умират от глад, е скандален материал за вдигане на рейтинга, за други – поредната история от новинарския поток…

Боряна Пенева и Благой Бойчев, актьори в спектакъла, споделят:

Първото ми впечатление от текста беше, че е много актуален и за нашите ширини. Смях се  много на абсурдните ситуации и образите, но после започнах да им влизам в кожата и осъзнах, че това са живи хора с проблеми и с тях си приличаме повече, отколкото си мислех…“   – Б. Пенева

„Може ли дъжд да те намокри? Има очевидности, които не могат да се отрекат… Но все още не знам какъв е „чадърът“ за медийния дъжд…“  – Б. Бойчев

„Палитрата от образи в „За кравите“ е пълна като пакет с телевизионни програми на кабелен оператор,“ допълват създателите.

Благой Бойчев, Театър Реплика

Режисьорът на представлението – Семьон Александровски, е създател на десетки успешни постановки в Русия, три пъти е номиниран за Златна маска през 2013, 2014 и 2015г. и е създател на Pop-up театр в Санкт Петербург. Той се среща с театър „Реплика“ през 2015г.  в рамките на фестивала „Тарарабумбия“ в Благоевград по покана на Василка Бумбарова. Там започват първите репетиции по текста на „За кравите“ и чак няколко години по-късно – през 2018г. в рамките на фестивала NEDRAma International, Семьон отново идва в България, за да завърши спектакъла.

За драматурга Вадим Николаевич Леванов (1967 – 2011) – руски прозаик, драматург, режисьор и педагог. Той е един от най-видните представители на движението „Нова драма“, което се характеризира с радикално обновление на каноните в драматургията и се свързва с имена като Ибсен, Стринберг, Антон Чехов и др. Леванов е автор на повече от 40 пиеси, поставени в различни градове на Русия и Европа. Създател на школата по драматургия в Толияти, която през годините дава на руския театър много известни имена и произведения.

"За кравите", Театър Реплика

„ЗА КРАВИТЕ” от В. Леванов

Режисьор: Семьон Александровски (Русия)
Участват: Театър „Реплика“ и приятели
Визия: Теодора Симова