„Театър пред театъра” с второ издание и девет дни спектакли под звездите

0
0

В края на театралния сезон Народният театър „Иван Вазов” организира за втора поредна година събитието –   „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”. Между 30 юни и 8 юли 2018 г., зрителите са поканени на откритата сцена, изградена отново пред красивата сграда на театъра, за да се насладят на магията на изкуството под звездите на нощна София.

За разлика от миналата година при дебютното издание на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”, сега в програмата са включени девет спектакъла на открито.  Билетите вече са в продажба, като също така сега за първи път Народният театър дава сцена под звездите и на гостуващи театри.

Началото на тазгодишния „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” ще бъде дадено на 30 юни, когато Народният театър, съвместно със Столична община, канят публиката на концерт-спектакъла „България – благословена земя”, с участието на певци и актьори, режисирани от Борис Радев. Достъпът до събитието, което е част от закриващата програма за финала на българското европредседателство, ще е свободен, като желаещите трябва да си вземат покана от касите на Народния театър. Организаторите съобщават, че местата са ограничени.

На 1 и 2 юли зрителите ще могат да видят спектакъла „КАЛИГУЛА” (номинация за награда  „Аскеер 2018” за главна мъжка роля на Деян Донков). Другият акцент в тазгодишното издание на “ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” е, че представлението ще се играе със субтитри на английски език, за да даде възможности и на чуждестранните жители и гости на София да се насладят на майсторското изпълнение на актьорите, режисирани от Диана Добрева.

На 4 и 5 юли Народният театър кани зрителите на друго свое представление на открито – „ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН” на режисьора Александър Морфов. Спектакълът има номинация за “Икар 2013” за режисура на Александър Морфов, и награда “Икар 2013” за водеща мъжка роля на Камен Донев.  Също така спектакълът може да се похвали и с наградата “Аскеер 2012” за водеща мъжка роля, отново на Камен Донев, и номинация за водеща женска роля на Светлана Янчева.

На 6 юли на откритата сцена ще се играе  „САКО ОТ ВЕЛУР” на режисьора Бойко Богданов.

За първи път в историята на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” Народният театър отваря символично вратите си и за гостуващи театри. Началото е с театър “София”, който ще покаже свой спектакъл на 3 юли. На 7 юли друг театър – Театър Българска армия –  ще отбележи на сцената под звездите стотното представление на „Швейк”. С него ще бъде отбелязан и 70-годишният юбилей на режисьора Бина Харалампиева.

Всички спектакли са с начален час 21:30 ч., а билетите струват 10, 15, 20, 25 и 30 лв., като могат да бъдат закупени на касите на Народния театър, онлайн на сайта, както и в мрежата на основния партньор на събитието – Easypay.  Също така освен във всичките 2500 обекта в цялата страна, Easypay ще продава билети за „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” и онлайн, а също така ще осигури и мобилни каси. Те ще бъдат разположени на различни външни локации в София, които ще бъдат обявени допълнително.

„Изключително съм щастлив, че с още по-голям мащаб и размах пристъпваме към втората година на тази инициатива. Благодарни сме на всички над 5000 зрители, които бяха с нас миналото лято, и сега ги очакваме отново, защото за нас всяка нова година на „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” е премиера. Вдигнахме високо летвата, сега трябва да я надскочим. Благодаря специално и на Столична община, които отново повярваха в нас и са наши партньори”, каза директорът на Народния театър Мариус Донкин.

инж. Емил Марков, Мариус Донкин и Ана Пападополу

Техническият директор на театъра инж. Емил Марков  разкри, че тази година конструкцията на сцената и трибуните ще е различна, още по-удобна и безопасна както за зрители, така и за актьорите. Освен, че ще бъде наполовина по-ниска, трибуната ще има и коридор за достъп по средата, и ще разполага с точно 1127 места. Предвидено е и пространство за достъп на хора с увреждания. Сцената на открито ще бъде широка 14м. и дълбока 12 м., като ще се издига на 90 см от земята.

На добър час на събитието на Народния театър – “ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА” 2018! 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here