Театър онлайн – короновирусът направи гилдията по-изобретателна

0
0

На 8-ми март Министерство на културата издаде заповед за отлагане на всички масови мероприятия, в това число и театралните спектакли. След вълна на недоволство от голяма част от артистите и театрите у нас, гилдията реши да направи нещо различно и оказа се доста атрактивно за публиката.

Още в понеделник стана ясно, че Театър „Възраждане“ са решили да играят „Вуйчо Ваньо“ без публика, но да го излъчват онлайн. Това, макар и странно на пръв поглед за хората, понеже някак се губи магията, завлядя буквално хиляди зрители пред компютри, таблети и телефони.

 

Линкът към излъчването на живо във Facebook има над 1700 споделяния, над 5000 харесвания и 240 хил. преглеждания. С тази кампания камерният салон на „Възраждане“ посрещна хиляди зрители, което означава, че магия има и така!

Стотици хора изразиха впечатленията си по повод иновативното решение на казуса с коронавируса. Ето какво сподели актрисата Лора Мутишева в Facebook:

Tри спектакъла и на Театрално-музикален продуцентски център (ТМПЦ) – Варна ще бъдат излъчени на живо във Facebook страниците на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна, обяви в интервю за Дарик директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова. Театралните спектакли „Телефонът на мъртвеца“ и „Само за жени“ ще бъдат излъчени на живо съответно на 21 март и 27 март. На 19 март ще бъде стриймингът на премиерата на Държавна опера Варна „Хубавата Елена“.

Столичният куклен театър също отправи запитване към своята аудитория за това дали биха гледали спектакъл онлайн и каква цена биха платили за „билет“.

 

Има и други театрални и културни институти, които избират алтернативна форма на представяне на творчеството си, което според нас е чудесно. Макар и в тази сложна ситуация, вярваме, че театърът ще продължи да създава изкуството, от което имат нужда хората. Подкрепяме всички такива инициативи и сме сигурни, че макар и не същото като да гледаш на живо, това е някаква утеха за влюбените в сценичното изкуство!