Театър „Българска армия“ и ДКТ „В. Друмев“ – Шумен се присъединяват към призива на Народния театър

0
0

Трупите на Театър „Българска армия“ и на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен изразиха съпричастността си към колегите си от Народен театър „Иван Вазов“ и поискаха оставката на председателя на САБ Христо Мутафчиев.

Припомняме, че преди дни Народният театър изпрати безпрецедентно отворено писмо до медиите, в което обвиниха председателя на Съюза на артистите в системно неспазване на Устава на организацията. В последствие към тяхната кауза се присъединиха и колегите им от други театрални трупи. Докато трупата на ДТ „Сава Огнянов“ – Русе застана плътно зад позицията на колегите си, актьорите от ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград се изказаха по-умерено. Те осъдиха реформата от последните години и провеждащите я институции и призоваха публиката да ги подкрепи в борбата за съхранение на културата в България.

Пълният текст на отворените писма от Театър „Българска армия“ и ДКТ „Васил Друмев“ – Шумен можете да прочете по-долу:

С настоящото писмо, ние, актьори от ДКТ „Васил Друмев“, гр.Шумен, подкрепяме Отвореното писмо до медиите на Народен театър „Иван Вазов“ и Отвореното писмо на ДТ „Сава Огнянов“, Русе.
Заявяваме категоричната си позиция за свикване на извънредно Общо събрание на САБ за смяна на цялото ръководство с Председател Христо Мутафчиев.
Подкрепяме колегите от театрите в Смолян, Враца, Кърджали и Благоевград в искането им да се спре с промените в Закона за закрила на българската култура, които водят само до обезличаване и осакатяване на малкото останали трупи в извънстоличните театри.
Ние сме за реформа, но сме категорично против провежданите в годините „реформи на парче“ в сферата на сценичните изкуства. Подкрепяме идеята за изработване на цялостна национална стратегия за култура.
Призоваваме МК да направи необходимата реформа в сферата на сценичните изкуства след обстоен експертен анализ и обществен дебат, както и да настоява за заделяне на по-голям процент от държавния бюджет за българската култура.

Зад настоящото писмо от 16-те актьори в трупата на ДКТ“Васил Друмев“ застават:

Александра Михайлова
Валентин Ченков
Валери Зарков
Димитрия Милушева
Елена Атанасова
Кольо Стайков
Любен Попов
Мария Григорова
Миглена Стоева
Милен Димитров
Стефан Сотиров
Стефани Лечева
Цветана Стоянова

25.02.2016г.
гр.Шумен

Актьорите от Театър „Българска армия” изявяваме подкрепа към отвореното писмо на колегите от Народен театър „Иван Вазов” с искане Председателят на САБ г-н Христо Мутафчиев да се оттегли от заемания пост.

Анастасия Ингилизова
Антоанета Добрева
Асен Шопов
Васил Михайлов
Веселин Анчев
Веселин Ранков
Владислав Виолинов
Георги Кадурин
Георги Къркеланов
Гергана Данданова
Десислава Касабова
Деян Георгиев
Иван Радоев
Милен Миланов
Мимоза Базова
Нели Монеджикова
Радина Кърджилова
Радосвета Василева
Стойко Пеев
Тигран Торосян
…………………………………….
25 февруари 2016 г., София