Театър „Азарян“ се включва в София диша

0
0

Най-новата столична сцена театър „Азарян“ взема участие в тазгодишното издание на фестивала “София диша” с тема “Музика и танц”. На 30 август (неделя) на столичната улица “Оборище” всеки може да дари старите си обувки, които ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала.

Обувката не е избрана случайно – големият български режисьор Крикор Азарян e работил първо като обущар и винаги е акцентирал върху тази част от живота си. Нестандартната идея идва от Никола Тороманов – Фичо, който работи по сценографията и интериора на залата. Ето какво споделя той по темата: „В едно свое интервю Азарян казва: „Режисьор съм. Можех да бъда обущар или Бог знае какво”. Темата за обущаря беше негова любима и той често говореше за това, връщайки се към детството и началото на пътя си. Оттук дойде и идеята за символа на обувката. От една страна – това са много лични вещи, които всеки избира сам и по някакъв начин стават част от профила му. От друга страна – те са опорната точка на тялото, средството за движение, идеята за посоката, стабилността, следите, отпечатъците и цивилизационен етап, свързан с окултуряването. Избрах лична вещ, която е на пръв поглед малка и донякъде незабележима, но умножена и преекспонирана – се превръща в материал или тема за импровизация”.

Всеки един чифт обувки ще бъде обработен по специален начин и ще бъде превърнат в част от дизайна, с което дарителите на практика ще станат част от новата театрална сцена на София с нещо лично. В нея ще има и обувки на известни български личности.

Впоследствие инициативата за събиране на обувки продължава и през месец септември, където можете да дарите своите стари обувки в стаята на дирекция “Театрално сценични изкуства”, откъм служебен вход А3 в сградата на НДК.