Теа Димитрова: „Създадохме UpGrade U, за да помогнем на тези творчески души, да разкрият талантите си и да се срещат със себеподобни.“

1
0

Ежегодно кампанията „Месец на театъра“ на LoveTheater, в партньорство 5 столични театъра, осъществява конкурс за есе. Тази година „Ролята на зрителя в театъра днес“ ще подари на побeдителя едномесечен безплатен актьорски курс организиран от специалните ни партньори UpGrade U. Подгласниците ще могат да го посетят веднъж, а второто място получава 30% отстъпка за избран от него курс в UpGrade U. Това са само част от изненадите за тримата победители.

Тези награди, които безспорно могат да те UpGrade-нат, нямаше да бъдат възможни, ако идеята на Теа Димитрова и Кристина Атанасова, за място, където хората могат да развиват творчески си потенциал, не се бе превърнала във факт – и то какъв!

Какво те мотивира да създадеш UpGrade U?

Исках да запиша един по-специфичен курс, но за съжаление където и да търсих нямаше точно това което желаех и се замислих над факта, че като няма, мога аз да го създам, за да помогна на другите и на себе си. Такава е природата ми, когато липса нещо, вместо да се вайкам и да съжалявам, създавам условия да се осъществи. Човек на действията съм. Всъщност всичко започна конкретно когато Криси (бел. ред. Кристина Атанасова, съосновател на UpGrade U), ми предложи

да създадем нещо креативно заедно и то да бъде насочено към артистичните професии.

Идеята, която продължаваме да надграждаме всеки ден, е  да създадем едно общество на хора със сходни интереси, които да се срещат, да общуват, да се развиват и по този начин да могат да разкрият своя творчески потенциал. В даден момент от живота си всеки човек иска да промени нещо, било то да преследва стара негова мечта или да се развива в дадена област или просто да опита нещо ново. Поради тази причина ние създадохме UpGrade U, за да помогнем на тези творчески души, да разкрият талантите си и да се срещат със себеподобни.

Имахме добра идея, план и начин за осъществяването им. Хубави условия да я създадем  и то на прекрасно място в центъра на София (бул. „Янко Сакъзов“3, етаж 1, точно срещу паметника на Васил Левски). Тази  мотивираща гледка също действа доста вдъхновяващо и отпускащо. Офиса е над 200 квадратни метра, има няколко оборудвани зали, дори разполагаме с кухня, където предлагаме кафе, чай или нещо друго на нашите курсисти. Да си признаем не веднъж сме правили и купони по различни поводи. Всяка една зала притежава собствен облик и собствен дух. В тях има mood bords на наши курсисти по моден дизайн, които са правили или снимки на актьори, които са учили и учат при нас, редом до плакати и разнообразни общи проекти. Първият курс, с който стартирахме бе „Себереализация чрез актьорско майсторство“,  по стечение на обстоятелствата се състоя в деня на моя рожден ден -16 януари 2016 г.

За какви хора са подходящи курсовете, които предлагате?

За всички хора, които някога са искали да се развият в дадена област, но не са имали време за това. За всички, които искат да проверят дали това е нещото, с което искат да се занимават за напред. За тези, които имат интерес към изкуството и творческите професии. За онези, които искат да се опитат да  превърнат хобито си в професия, както и за хората, които желаят да се забавляват и да усъвършенстват себе си. Не е нужно да си специалист в дадена област, достатъчно е да имаш интерес и порив да се развиваш. Повечето курсисти идват без опит в дадената сфера и натрупват знания и умения в течение на обучението.

Как избирате менторите на всеки курс?

На мен се падна честта да избера всеки един ментор. Някои от тях бяха избрани след множество интервюта, бях пуснала няколко обяви на които се отзоваха доста професионалисти. Предполагам, че това се дължеше на многото добри условия, които предлагахме. Бях направила списък кой след кого в кой ден и час да дойде и за да бъде честно на всеки един му бе определено еднакво време. За мен беше изключително важно да дам възможност на млади хора да покажат какво могат. Съществено бе да добия представа за тяхните виждания.

Някои от менторите ги познавах лично и имах пряко наблюдения върху тяхната работа, а други ми бяха препоръчани и след като минаха интервю и събеседване, прецених кои от тях биха били най-мотивирани, кои от тях  най-много си харесват работата и имат най-готиния подход към курсистите, към това което биха преподавали, защото от голямо значение е човек да си обича, това което прави и да влага сърцето си в него. Това е единствения начин, който може да запали и другите и да ги зареди със същата емоция и страст.

Успяват ли курсистите в различните курсове да взаимодействат помежду си?

Обученията са с изцяло практическа насоченост. Те са свързани помежду си и това позволява на различните курсисти да участват в общи проекти. Вече има осъществен кино проект, чиято премиера предстои. Примерно, най-добрият текст от курса „Сценарно писане за телевизия“ или „Сценаристика за кино“ или  „Драматургията за театър“ би се превърнал във филмов или театрален проект. Актьорите от актьорското майсторство да участват в него, режисьора от курсовете за режисура, заедно с ментора си, оператора от курсовете по „Основи на видеозаснемането“,  творците от модния дизайн направят дрехи подходящи,  композиторите от „Основи на музикалната композиция“ да създадат музиката съответстваща на проекта.

Както казва един мой много близък приятел – творец, че общо взето се получава една голяма амалгама,  в която всеки се задейства с другите и различните изкуства имат обща допирателна точка, където се срещат и могат да създадат нещо общо. Наши курсисти участват в разнообразни продукции и проекти.

Чувстваш ли се като добрата фея, която сбъдва мечтите на хората – прави ги по-щастливи, успешни?

Е, ехе, чак добрата фея – не. Ще го приема за комплимент. Благодаря, за което. Нека да се изразя така, ако някой ти каже, че през последните години не си се променил изобщо, това не е похвала. Стоейки на едно място, човек изостава и онази тръпка от новото и красивото се губи, а в основата си хората са създадени така, че постоянно да се развиват. Това е естествен заряд, който дава смисъл на живота, заедно с другите хубави моменти и по житейския път.  По-скоро чрез UpGrade U им даваме тази възможност, а те самите избират собствената си насока за развитие. Прекрасно е да видиш как в процеса на обучение от плахи, неуверени или не до там толкова щастливи личности, се превръщат буквално пред очите ти в уверени, радостни и удовлетворени. Атмосферата е много зареждаща и позитивна.

Емоцията е неописуема, необходимо е да се изживее, не може да се опише с думи.

Много приятелства със сходни интереси се завързват, поставят се началото на съвместни проекти и работейки по тях освен, че се усъвършенстват, те се забавляват. Ще дам само един пример, една от нашите курсистки по Моден Дизайн, тази година година се представи с изработени от нея облекла на Fashion Sofia Week. Имам предложение, да вземате интервюта от хора, които са се обучавали при нас, за да можете да погледнете през тяхната гледна точка. Винаги сме отворени към предложения и градивна критика.

UpGrade-ването ли е универсалната формула за успех?

Да, именно усъвършенстването е универсалната формула и ключ за успех. Прогреса е в развитието, във всичките му форми и измерения. В случая не става въпрос само за личностното израстване, чрез добиване на нови знания и умения в процеса на обучение преплетено със забавление. Най-лесно така човек усвоява нови познания, когато всичко му е предложено във формата на игра и му помага да развива своите способности в сферата, която е избрал. Всяко вложено време и работа в тази насока, винаги дава удолетвореност и щастие.

Не случайно мотото на UpGrade U e „НаДгради се-НаГради се“. Надграждайки себе си, ние се награждаваме за усилията, за страстта, за желанието, което сме вложили. Това е прекрасна лична инвестиция, която е в полза и на другите, защото ние надграждайки се, в същото време награждаваме и света около нас с нови идеи, нови възможности и нови хоризонти. Друго направление, което развиваме е тиймбилдингите и професионалните тренинги.

Курсовете, които предлага UpGrade U са:
– Себреализация чрез актьорско майсторство
– Курс по телевизионен сценарий
– Актьорско майсторство за кино
– Основи на видеозаснемането
– Моден дизайн за възрастни
– Кино режисура и драматургия
– Курс по музикална композиция
– Публична реч
– Моден брандбилдинг или как да изградим собствена модна марка
– Основи на музикалната композиция

Comments are closed.