Търновският театър отбелязва 1 ноември с мюзикъла „Българи от старо време“

0
0

Артистите от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново ще отбележат Деня на народните будители с мюзикъла „Българи от старо време“ по едноименната оперета и по повестта на Любен Каравелов. Музиката на спектакъла е дело на Асен Карастоянов, а либретото – на Коста Райнов. Представлението ще бъде на 31 октомври в Голяма зала от 19 часа.

В постановката ще участват хорът, солистите, балетът и оркестърът на театъра, а заедно с тях на сцената излизат и танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Искра“ с ръководител Борислав Ангелов.

Мюзикълът е част от афиша на театъра от 2011 г. и е едно от любимите заглавия на трупата и за публиката – досега е играна 55 пъти в повече от 30 града в България. Известният тенор и режисьор Марио Николов е автор на постановъчната версия на „Българи от старо време“ за търновската сцена, а диригентската палка е поверена на Славил Димитров. Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова.

Според режисьора постановъчна версия в жанр мюзикъл му дава изключително богата възможност да борави с изразните средства на съвременния музикален театър. Той споделя, че се надява да покаже и пренесе на сцената стария български дух и обичаи.

Първата премиера на „Българи от старо време“ е на 24 януари 1959 г. на сцената на Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ и е посветена на 80-годишнината от смъртта на Любен Каравелов. На търновска сцена оперетата е поставена две години по-късно – на 29 ноември 1961 г. и през годините остава неизменно любимо заглавие в репертоара.