Световноизвестният артист Ян Фабър гостува в България с „Щедростта на Тавита“

0
0

През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството.

„Щедростта на Тавита“ е първият сценичен спектакъл на компанията му „Трублейн“, с който се представя на българска сцена. Датата е 6 юни, мястото – Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

„Щедростта на Тавита“ е част от поредица сола, които Ян Фабър създава за отделни изпълнители. Той ги нарича „войни на красотата“ и в тези спектакли почита някакво тяхно изключително качество. За него Матео Седда носи необуздана енергия и физическа интелигентност. С неустоима харизма и ловкост той въвежда зрителите във въображаемия му свят.

Човек с позлатени устни танцува на сцената сред своеобразна инсталация от множество висящи цветни нишки. Той изглежда като ловък фокусник, като истински маг, който иска да удиви публиката. От върха на нишките се спускат големи игли за шиене и оттук започва една история.

Нейна отправна точка е библейският разказ за Тавита. Тя била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. Умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкръсва.

Ян Фабър подтиква италианския танцьор Матео Седда да навлезе в ролята на Тавита и чрез ритуала на танца да достигне до по-интензивно състояние на съществуване, което да напомни за възкръсналата. През този страничен в Библията образ, артистите изследват отдаващия се на сцената танцьор като вибриращо, екстатично тяло.

Постановката е част от програмата на Световен театър в София.