Световната премиера на #МИНАРЕ на Омар Раджех открива One Dance Week 2018 в Пловдив

0
0

Сектакълът #МИНАРЕ на звездата от арабския регион Омар Раджех ще открие 11-тото издание на ONE DANCE WEEK на 21 септември от 19:30 часа в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. #МИНАРЕ е артистична реакция срещу разрушаването на древния град Алепо по време на войната в Сирия. И по-специално на неговата “душа” – историческото минаре на хиляда години на Голямата джамия, сринато в артилерийски обстрел. Спектакълът обединява съвременен танц, визуални изкуства, арабска музика и кадри от дронове по време на изпълнението.

#minaret_Omar Rajeh_ Photo by Stephan Floss_006

Това е поредната смела и въздействаща постановка във визитката на Омар Раджех, спектакъл-съпротива срещу унищожението на древни градове и човешки животи, на исторически постижения и култури, на миналото и бъдещето. Можем ли да спрем войната? Можем ли да направим нещо, или вече свикнахме с черните хроники от този размирен регион? Реагираме или обръщаме гръб?

Днес Алепо е като Бейрут, Ерусалим, Грозни или Берлин вчера. Днес сме във въртоп от социални, религиозни и политически конфликти. Една „голяма чаршия“ от загубени ценности и промити мозъци. Наблюдаваме нашествие на екстремизъм, консерватизъм, фанатизъм. Омар Раджех не се опитва да налага мнение по тези теми, а да напомни за личната отговорност. Той провокира безсилието, примирението пред войната като даденост и пред насилието като нещо абстрактно, чуждо за наблюдаващите отблизо или отдалеч.

Българските зрителите ще имат възможност да гледат #МИНАРЕ само седмица преди официалната му премиера на престижния фестивал за съвременни изпълнителски изкуства Romaeuropa в Рим. В Пловдив трупата на Омар Раджех ще открие 11-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, което ще се проведе между 24 септември и 14 октомври в Пловдив.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация „ЕДНО за култура и изкуства“ и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.#minaret_Omar Rajeh_ Photo by Stephan Floss_DSC5504

Омар Раджех е хореограф, танцьор и директор на компанията Omar Rajeh | Maqamat Dance Theatre, която основава през 2002-а година. Завършил е театрално и танцово изкуство в Ливан и Англия. Автор е на 15 забавляващи спектакли, представяни из арабския регион и цяла Европа, а също в Канада и Корея. Негови спектакли са показани на престижни фестивали и сцени, като Eвропейския център за изкуства в Дрезден, Tanzquartier във Виена, Le Centquatre – Париж Les Théâtres de la Ville в Люксембург, Театър –  Пфалцбау Лудвигсхафен,  SZIGET – Будапеща,SIDANCE – Сеул и други.

Той е един от най-смелите и силни гласове на съвременната танцова сцена, хореограф – величина за арабския свят и автор на спектакли в копродукция с престижни европейски театри и фестивали. Раджех е основател на BIPOD – ежегоден танцов фестивал в Бейрут, който представя творби на местни и чуждестранни танцови компании, а отскоро и на TAKWEEN – Училище за съвременен танц в Бейрут.

Omar Rajeh | Maqamat  e платформа за експерименти, нововъведения и развитие на съвременната танцова култура в Ливан и Арабския регион. Въвеждайки нови идеи за движение и концепции за тялото на сцената, компанията развива артистичност, социална продуктивност, креативност, модернизация и свобода на изразяването. Днес Maqamat Theatre Dance е водещото средище за съвременен танц в Ливан и един от големите стълбове на изпълнителските изкуства в Арабския регион и Близкия Изток.

ONE DANCE WEEK дебютира през 2008 г. и днес е най-големият форум в България, изцяло посветен на съвременния танц – един от най-бързо развиващите се жанрове в съвременните изкуства. Мисията на Фондация ЕДНО за култура и изкуства е да осигури устойчиво развитие на съвременната културна сцена в България чрез представяне на богато, иновативно и висококачествено културно съдържание.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here