Световна премиера на Румен Бояджиев – син в Софийска филхармония

0
0

Концертът за цигулка и оркестър на Румен Бояджиев-син, чиято световна премиера ще бъде на 20 май в зала „България“ е посветен на Калина Христова – концертмайстор на Софийската филхармония. За нея той казва:

Тя е невероятен цигулар и професионалист, харизматична личност с обаяние и излъчване, потайна и интригуваща в изпълнението си. Появата й на сцената силно напомня елегантността именно от прекрасните години на големите холивудски звезди. Визуално и музикално Калина би могла да предаде усещането за лукс, хармония и стил.

Тя меко и фино коригира техническия аспект на цигулковата партия в произведението, без да нарушава идеята и цялостта му. Реакцията й беше по-скоро приятна изненада, отколкото каквато и да е критика към мен. За мнението й – трудно бих могъл да говоря аз, но имам подозрението, че концертът й харесва.

Смятам, че по-често трябва да изненадваме изпълнителите с нови произведения, тъй като това е един невероятен творчески контакт и диалог.“

 Калина Христова също не крие радостта си от творческата среща с композитора:

 „Уникално беше усещането, когато Румен ми каза, че пише концерт за цигулка и той е за мен. Как да Ви кажа…това е като някой да ти повери детето си…трябва много да ти вярва.Тук е моментът да кажа: Благодаря ти, Румене! За мен е чест!

Концертът за цигулка е изключително красив! Бляскав, романтичен, искрен. Сякаш някакъв копнеж по едни отминали времена…така го чувствам аз. Не е лесен технически и музикантски, той е предизвикателство, което ме радва.“