„Световен театър в София“ 2016 „В очакване на Годо“ на Дойчес театър – Берлин

0
0

В десетото издание на платформата „Световен театър в София“, което ще се проведе от 31 май до 16 юни 2016 г., всички тръпнем „В очакване на Годо“ на Дойчес театър – Берлин. Вълнуваме се, защото това е постановка с ярко българско участие, спечелила много признания на германската сцена. Ще имаме възможността да се насладим на режисурата на Иван Пантелеев и актьорската игра на Самуел Финци в две представления на сцената на Народен театър „Иван Вазов“ на 15 и 16 юни от 19:00 ч.

Warten_auf_Godot-1021654Постановката на Самюел Бекет се играе по европейските и световни сцени от 1953 г. Позната е и у нас, благодарение на превода на Бояна Петрова. Зад „В очакване на Годо“ на Дойчес театър – Берлин стои приятелски екип, отдал живота си на театъра. Работата по постановката започва режисьорът Димитър Гочев (1943-2013) – една от знаковите фигури на европейския театър. Актьорите Волфрам Кох и Самуел Финци, както и режисьорът Иван Пантелеев, са сред близките театрални сподвижници на Гочев в Германия. С тях той прави някои от най-значимите си представления. Те настояват „В очакване на Годо“ най-накрая да стигне до сцената.

По-късно Иван Пантелеев поема режисурата. Постановката се радва на голям успех, а за своето изпълнение в ролите на Естрагон и Владимир, Волфрам Кох и българският актьор Самуел Финци получават една от големите театрални награди за актьорско майсторство в немскоезичния свят – Пръстен „Гертруд Айзолд“ през 2014 г. Журито определя постановката като едно от най-добрите театрални партньорства през последното десетилетие. За блестящата си роля Самуел Финци  е избран и за актьор на 2015 година от сп. “Theater Heute“ – едно от най-високите отличия в Германия.

В памет на Димитър Гочев ще почакаме и ще си поговорим заедно „В очакване на Годо“ на сцената на Народния театър. Постановката е на немски език, но ще има субтитри на български и английски език. Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт, програма „Театрални пространства“. Билетите са вече в продажба, така че не пропускайте възможността да се докоснете до тази емблематична за театъра на абсурда пиеса.