„Супер Марио“ на Театър БХАЛГ – приключение за добри сърца

0
0

Всеки човек носи добротата в душата си, но не всеки я осъзнава. Театър БХАЛГ  по детски ни пренася в един вълшебен свят  чрез забравената, любима игрова конзола на НИНТЕНДО – „Супер Марио”, позната на много от нас – вече пораснали деца.

Доброто ни открива пред другите, прави ни прозрачни за света, чисти и неопетнени. Такива са героите, с които се срещаме в този спектакъл –  искрени и приветливи, съвсем по детски невинни. Герои, които ни показват едно безценно съкровище от добродетели и качества, водещи само до положителни емоции в човешкия живот.

Супер Марио, в чиято роля е Ивайло Христов, ни показва точно това превъплъщение на добродетели и всички позитиви, които то носи. Червена блуза, син гащеризон и червен каскет – добре познатия външен вид на героя Марио с черен мустак, препуска през нивата на мирното кралство. През виелици, небеса, море, катерейки се по бобено стъбло, за да спаси принцесата (Виктория Георгиева) от лошия змей (Мартин Тасков). Въпреки всички препятствия, Супер Марио запазва в себе си най-ценното си качество – добротата.

Актьорската игра на Ивайло Христов определено е отдадена на всички детски гласчета, които непримиримо се вълнуват заедно с него. Актьорът се е постарал максимално да се доближи и превъплъти  в своя герой, за да покаже на публиката от малки и големи тези безспорно ценни черти на човешкият характер. Принцесата също демонстрира на малчуганите колко е важно да подкрепяме тези качества и да им подражаваме. Виктория Георгиева е изключително симпатична принцеса, забавна, изразителна и заплени всички малки момиченца в залата, които след края на спектакъла бутаха майките си, молейки ги да се снимат с нея. Гъбките, рибката, патицата, старецът и двете разказвачки са уникални сами по себе си, запълват представлението като му придават ведър, чудноват  и забавен вид, за да може разказаната история да бъде съвсем вълшебна и цяла. Змеят е изключително смешен, забавен и убедителен в своите намерения да пребори Супер Марио и принцесата да остане в неговото кралство завинаги. Но както знаем, доброто винаги побеждава злото.

DSC_0411

Сценографията и костюмите са впечатляващи. Колко е красива магията на изкуството, когато видиш как от битовите ни отпадъци,  може да създадеш един вълшебен облик на цял спектакъл. Това от своя страна е пример за нас, родителите, че ако проявим поне малко креативност, бихме могли да зарадваме децата си като им подарим малко от така заетото си ежедневие и сътворим заедно вълшебни играчки от подръчни средства.

Майсторски изработени костюми от пластмасови бутилки и платове пресъздават цял, съвсем истински змей, перната голяма патица, добра и благородна рибка, медузи, октопод, костенурки, живи гъбки и какво ли още не. Красиво вълшебни са тези приказни герои и определено впечатлиха и малките, и големите зрители.

Музиката е добре познатата мелодия от играта, както и звуците, което съвсем ни потапя във вълнуващия свят на Супер Марио и компания. Със сигурност ще останете впечатлени от всички тези вълшебства, които театър БХАЛГ и спектакълът „Супер Марио” визуално ще Ви предложи. Но най-ценното е посланието и емоциите, които ще поднесе на вас и вашите деца. Защото какво по-ценно има от един театрален урок, показващ това, че трябва да бъдем добри, грижовни, да обръщаме гръб на злото, да го преборим с добрини. Да не ни е страх, защото, както е казал Нелсън Мандела: „Смелостта не е отсъствие на страх, а победа над него.” Страхът е най-голямата спънка по пътя към мечтания живот и това е едно от посланията на този прекрасен детски спектакъл.

Ако Вие сте добър човек, драги читателю, и още по-добър родител и искате да образовате един положителен човек, в лицето на вашият син или дъщеря. Ако имате желание да възпитате детето си точно на тези позитивни човешки качества, да се забавлявате, да се вълнувате заедно с него и за един час да се върнете във вашето добре забравено детство, то този спектакъл на театър БХАЛГ е най-доброто решение за развлечение заедно с вашите деца и роднини. Защото няма нищо по-ценно от това да възпитаме в децата и себе си доброта, любов, целеустременост и смелост.

Гост автор: Майя Петрова