Суетата и абсурда на ежедневието в “Белла Фигура” на ТБА

0
0

В желанието си да се харесаме на другите измисляме безброй маски, с които жонглираме убедително в живота и дори понякога си вярваме. Пилеем усилия и влагаме цялата си изобретателност да създадем социален образ, който да бъде одобрен – Белла фигура.

Страхливо сгушени в уютната представа за себе си допускаме компромиси със собствените си мерки, чувства, забравяме за мечтите си, само и само за да правим добро впечатление. И от толкова отстъпления малко по малко започваме ние самите да не се харесваме.

Готови сме на всичко, за да избягаме от самотата, но в крайна сметка пак оставаме неразбрани, сами. Понякога съвсем сами, а друг път с някого до себе си. Плъзгаме се по наклонената плоскост надолу в битка с времето и самоуверено ни се струва, че можем да спечелим.

Една от книгите на Ясмина Реза започва с цитата на Хорхе Луис Борхес: “Блажени са обичаните и обичащите, както и онези, които могат да минат без обич.” Там започва и нашето представление, на един далечен паркинг, някъде във Франция…

Думите на режисьора Антон Угринов са разковничето, ключът, който вдига завеса за премиерната постановка “Белла Фигура”. На сцената на Театър “Българска Армия”, на 15 и 24 октомври, ще се озовем на паркинг пред скъп ресторант, където с един от поредните откраднати, извънбрачни моменти на Борис и Андреа започва сюжетът на пиесата.

TBA-BellaFigura-Plakat

Едно изпуснато от героя изречение, намесило съпругата му в техния разговор, предизвиква скандал, който е последван от автомобилен инцидент и една случайна среща с негови семейни приятели… В цялата пиеса, с язвителна насмешка и изящен диалог авторът Ясмина Реза води героите през куп обрати, създаващи усещането за вътрешно неспокойство и куп въпроси, оставени под повърхността.

Гергана Плетньова, Станислав Ганчев (гост), Георги Къркеланов, Стефка Янорова, Елена Райнова и Георги Йовчев (гост) се впускат в тази заплетена ситуация от неизказани мисли за живота, приятелството, семейството и любовта.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here