Студенти от НБУ поставят „Домът на Бернарда Алба“

0
0

Като любители театрали с интерес следим културния живот извън професионалните театри. На 28 октомври в афиша столицата изпъква премиерата на студентите от специалност „Театър“ към НБУ. При това заглавието е не кое да е, а е „Домът на Бернарда Алба“. А титулярната роля се изпълнява не от коя да е, а от Цветана Манева. Тя е и ръководител на класа.

Актрисата споделя:

“ След преустановяването живота на спектакъла „Домът на Бернарда Алба“ на камерна сцена в Народен театър, в мен остана желанието за продължаването му. Цялостната структура на представлението и елегантността, с която то протича във времето, бяха в основата на мотивите ми да продължа работа не само по този текст, а точно по този спектакъл. Така се стигна до инициативата да създадем негови варианти със студентите IV курс в програма „Театър“ на НБУ. Това разви моето сътрудничество с доц. Възкресия Вихърова – режисьор на постановката, вече и на педагогическото равнище. Сега представяме на вниманието на публиката нашето „трето издание“.

В основата на концепцията стои решението да се представи епохата, която е заложена в текста, а именно 60-те години на XX в. Духът на традициите в Испания предполага осем години траур след смъртта на член от семейството. Черният цвят, обаче, трудно може да стане доминанта в енергичния и разпален от страсти живот на младите. Тези различия в схващанията и личностните пориви пораждат конфликт, който, в досегашните интерпретации, успешно държи вниманието на публиката върху себе си.“

 

Премиерата съвпада с втората част на кампанията „ОТКРИЙ ТЕАТЪРА – ВХОД ДОСТЪПЕН ЗА ХОРА С РАЗЛИЧНИ ВЪЗМОЖНОСТИ“. Набраните средства моментално ще бъдат инвестирани в нов спектакъл – този път по мотиви от новоиздадения роман на Анжела Пенчева „Моят живот“.