Студенти от НАТФИЗ с приз в Русия за „Бай Балчо споменува“

0
0

Студентите на проф. Пламен Марков, които са 4-ти курс в НАТФИЗ, взеха една от трите големи награди на 36-тия международен кинофестивал на ВГИК и 12-ти театрален фестивал в Москва. Награденото представление се казва „Бай Балчо споменува“ и спечели специалната награда на международното жури. Младите таланти са се съревновавали с престижни московски театрални училища и участници от цял свят. Обосновката за спечелената от тях награда на журито е за „чистота на жанра и особено истинно актьорско присъствие“.

Текстът на спектакъла е събран и адаптиран от проф. Пламен Марков, като е вдъхновен от записките на предания, разказвани в края на 19 век от различни стари хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани от търговеца Балчо Нейков, и след това влезли в неговия летопис. Постановката е изградена в три отделни истории, предадени от разказвачите, събрани в селото, които се гордеят със славните митове за своите родове.

„Бай Балчо споменува“ може да гледате на 2 и 22 декември от 19.30 ч. – Сцена 47 в НАТФИЗ, а другият дипломен спектакъл на класа – „Сън в лятна нощ“, ще се играе на 9, 15 и 20 декември от 19.00 ч. на Голямата сцена.