Студенти от 7 европейски държави участват на театралния фестивал „Данаил Чирпански“ в Стара Загора

0
0
21/01/2022; Woyzeck is a stage play written by Georg Büchner. He left the work incomplete at the time of his death. Various authors, editors, and translators completed Buchner`s work posthumously. Woyzeck deals with the dehumanizing effects of doctors and the military on a young man’s life. In the presented photographs, we can see the play this time in the version of Žiga Hren. photo: Željko Stevanić / IFP 21.1.2022; Woyzeck je odrska igra, ki jo je napisal Georg Büchner. Delo je ob svoji smrti pustil nepopolno, a so ga posthumno "dokončali" različni avtorji, uredniki in prevajalci. Woyzeck se ukvarja z razčlovečevalnimi učinki zdravnikov in vojske na življenje mladega človeka. Na predstavljenih fotografijah tokrat v verziji Žige Hrena. foto: Željko Stevanić/IFP

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ ще се проведе за трети път в Стара Загора, от 23 до 27 септември 2022. Форумът, чието първо издание беше през 2017 г., събира на едно място млади професионалисти, които представят дипломните си спектакли, участват в дискусии и надграждат знанията и уменията си по време на ателиета и лекции, водени от доказани световни експерти в ролята им на жури и ментори. 

Вдъхновението за фестивала идва от любим приятел и колега – Данаил Желев – Чирпански, който загина след пътен инцидент през 2016 г. По това време беше студент в НАТФИЗ. Дани и неговите мечти поставиха началото на една традиция, която да помага на други талантливи млади артисти да вървят смело по своя път и да усъвършенстват себе си. 

Тази година събитието ще се проведе на сцените на Културен център “Стара Загора” и  Държавен Куклен Театър – Стара Загора. За селекция в програмата кандидатстваха близо 20 представления от 15 страни. “Програмата на фестивала отразява събитията, които се случват в световен мащаб в последните две години. Това стана напълно естествено – темите за човешкото същество в ситуация на екологични проблеми, пандемия, екзистенциална криза вълнуват младите, които в момента търсят мястото си в точно този свят.“, споделят от екипа на форума.

От Любляна, Словения, гостува Академия за театър, радио, филми и телевизия с представлението “Войцек“. Това е последната незавършена пиеса на немския драматург, писател, политически активист и революционер Георг Бюхнер.

Кралската академия за сценични изкуства на Мадрид, Испания, идва с “Двойник” от Клау Домингес. Съзерцанието на двойника е специфична част от митологиите, която разглежда страха от самоунищожение или загуба на себе си. Индивидът просто вижда копие на самия себе си, но различен в същността си.

Студенти от Рим, Италия, възпитаници на Театрална академия “София Амендола” ще представят “Ще дойдат НЕЖНИ ДЪЖДОВЕ” на Паоло Алесандри. Сюжетът ни отправя към последния ден на Земята или по-скоро края на човечеството, който се случва сега, в този момент, осветен от лед рингове, усилен от безжични микрофони, заснет от смартфони и споделен в социалните мрежи.

Колеж „Тринити“ в Дъблин, Ирландия, са в програмата на фестивала с “Чумата” от Албер Камю. Класическият роман от 1947 г. изследва поведението на човешките същества по време на колективна екзистенциална криза. 

От Академия за изкуства в Берн, Швейцария гостува спектакълът “Историята на Лари” от Мориц Праксмарер. Той показва средностатистически американец през 80-те години на миналия век, който иска едно: да бъде високо в небето. Воден от мечтата си и напук на всичко, той отива в гаража си и започва да майстори.

От българска страна ще гледаме студенти на Национална Академия за Театрално и Филмово Изкуство „Кръстьо Сарафов”. Класът на проф. Иван Добчев се включва с “Иванов-Барабанов”. Драматургичният материал ползва сюжетната структура на първата пиеса на Чехов „Иванов”, но в нея са вписани фрагменти и персонажи от „Вишнева градина” и „Чайка”.

Участват и студенти от Лондонски музикален колеж с “Мис Брекзит” – колективно създаден спектакъл, който изследва борбата на мигранта. За да учи театър в англоезична страна, малко по малко губи идентичността си, превръщайки се в англо-версия на себе си.

Откриването на събитието, което ще се проведе на 23 септември (петък), ще започне с музика и street art пред Културен център “Стара Загора” в 19:00 ч. и ще продължи в залата с още изненади. Входът за откриването и закриването е свободен.

Осъществяването на фестивала би било невъзможно без подкрепата на Министерство на културата и Община Стара Загора. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”. Партньори на МСТФ са още Съюз на пивоварите, “Бяла вода”, Загорка, Ekotex, One Vin, PREMIER studio, хотел “Форум”, клуб Drums, пиано бар The House. Медийни партньори са Дарик Радио, Радио Стара Загора, LoveTheater.bg, dolap.bg. Държавен куклен театър – Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека “Захарий Княжески” застават зад фестивала.

Всички спектакли, ако не е посочено друго в програмата, са с вход от 8 лв. под формата на дарение, срещу което получавате покана с конкретно място в салона. Дарение можете да направите на касата в Културен център от 23 до 27 септември или на касата в Държавен куклен театър в рамките на час преди всеки спектакъл в театъра. Всички дарения ще се използват за реализирането на МСТФ “Данаил Чирпански”.