Студенти организират фестивал за драматургия – Драматон 2017

2
0

Студентите по Драматургия в НАТФИЗ организират първо издание на фестивала Драматон – тридневен практически показ на техни театрални текстове, с подкрепата на ръкводителя на специалността – професор доктор Станислав Семерджиев. Събитието ще се проведе на 16-ти, 17-ти и 18-ти март, от 19:00 часа, в учебната кинозала на НАТФИЗ.

Инициативата се стреми към работната среща между младите автори и техните колеги от театралния факултет, като заедно с това се предостави възможност и на по-широката публика да се запознае с творческите интереси на драматурзите от Академията. Авторите – настоящи и вече завършили студенти по Драматургия – са едновременно нетърпеливи и притеснени от шанса за живото раждане на текстовете им.

Главните организатори на събитието – Олга Иванова и Никея Петрова – четвъртокурснички от специалността, през декември 2016 предлагат на своите колеги да им изпратят свои кратки текстове, които впоследствие да бъдат публично прочетени на маса с помощта на актьорите и режисьорите на академията. Резултатът е, че 12 текста вече очакват срещата си с публиката, която ще има възможност и да предостави обратна връзка на авторите и творческите екипи, които ще ги представят. Според думите на двете организаторки текстовете сами по себе си доказват нуждата от тази инициатива с това, че са много различни и интересни, сякаш само са чакали някой да ги прочете.

Програмата на фестивала:

16. 03. 2017 – Четвъртък – 19.00ч.
Теодора Георгиева(III курс) – „Продавачът на щастие“,
Милена Петрова – „Дон Жуан, който не съществува“,
Ясен Василев – „Опит върху Казанова“,
Марина Алексиаду(IV курс)- „Семейни неволи“.

17. 03. 2017 – Петък – 19.00ч.

Александра Дадова(IV курс) – „Може би“,
Николай Долдуров(IV курс) – „Далтонизъм“,
Теодора-Додо Иванова(IV курс) – „Пейките“,
Нели Будинова – „Убежище“.

18. 03. 2017 – Събота – 19.00ч.
Йордан Кавалджиев(IV курс) – „Спусък“,
Никея Петрова(IV курс)- „Първо, второ и трето“,
Олга Иванова(IV курс)- „Басейн“,
Александър Пашов(IV курс) – „Психиатър“.

Comments are closed.