„Стреляйте по артиста“ на сцената на театър „Българска армия“

1
0

На 12 и 14 февруари театър „Българска армия“ предлага нов прочит на пиесата „Лес” от класика на руската драматургия Александър Николаевич Островски. Премиерното заглавие е „Стреляйте по артиста“ и разказва за участта на двама пътуващи актьори Щастливцев и Нещастливцев.

Дуетът на Калин Врачански – Трагик и Георги Къркеланов – Комик разкрива тежката актьорската природа, но в същото време извисява човека на изкуството, човека на духа. Тъй наречените „господари на живота”, които разполагат с власт и пари, както и онези, които се домогват до тяхното положение, са абсолютната противоположност на този „търсещ“ човек. На сцената,  тази богата, но бездушна класа ще бъде изиграна от  Антоанета Добрева-Нети в образа Раиса Гурмижска – господарка на имението, в което се развива действието, Александър Дойнов – неин съсед, просташки прагматичният новобогаташ Восмибратов, лоялните на господарката Улита – Радосвета Василева и двойката Милонов и Бодаев в изпълнение на Йордан Алексиев и Стойко Пеев. Съставът се допълва щастливо от трима много млади и талантливи артисти: Влади Виолинов, в ролята на безпринципен млад човек, който намира път за реализация чрез брака си с богатата Гурмижска и двойката Пьотър и Аксиня – Йордан Ръсин и Яна Бобева, които успяват да се оженят благодарение на благородния жест на безсребърника Нещастливцев.

Калин Врачански и Георги КъркелановРежисьорът Николай Ламбрев – Михайловски предлага тази нова верися на заглавие – „Стреляйте по артиста”, защото само по себе си то е провокация към съвременната действителност. „В нея Артистът – в по-широк смисъл – синоним на изкуство и култура, е поставен на срамно ниско стъпало в социалната пирамида и трябва да защитава с цената на много жертви професионалното и човешкото си достойнство.“

Творчески екип:

сценография и костюми: Марина Райчинова

музика: Добрин Векилов – Дони

пластика: Александър Илиев

Comments are closed.