Стефания Георгиева: „В КЪЩА Creative Hub всеки артист и креативен човек е добре дошъл”

0
0

Приготвих нещо домашно за хапване, взех чадъра и след по-малко от час се озовах на неделния брънч, организиран от КЪЩА Creative Hub. Но се оказа, че това не е просто къща, а работно пространство за артисти. Място, заредено с творческа енергия, ентусиазъм и живот. Докато времето минаваше неусетно в хапване и приказки, успях да задам няколко въпроса на Стефания Георгиева – един от основателите на АТОМ Theatre и част от екипа на КЪЩА.

Стефания Георгиева
Стефания Георгиева

Как успяхте да превърнете тази къща във вашата КЪЩА?

Намерихме я изоставена и в много лошо състояние. Все още е в процес на оправяне, но до нанасянето ни през юли имахме около 3 месеца сериозна работа. Заедно с колеги, съмишленици и приятели преобразихме мястото. Сега вече АТОМ Theatre има собствено местенце за репетиции, в което всеки артист и креативен човек е добре дошъл. В държавния театър нямаш свобода, системата те смачква, но ако си независим артист, който има идея, проектите могат да се осъществят тук. Успешен пример са режисьорите Петър Крумов и Елена Костадинова, която учи във Франция и подготвя дипломната си работа тук. CMA пък са рап група, която има студио на втория етаж. Отвън се намира ателието „Фабрика за градско изкуство”, в което се работи с дърво и други материали.


Нека не забравяме, че АТОМ е танцов театър. Какви дейности, обвързани с танца, сте организирали тук?

Стремим се да популяризираме КЪЩА Creative Hub предимно чрез проектите и инициативите, които се създават тук. Последно на 29 април – Международния ден на танца, осъществихме „Да говорим ТАНЦ”. Осем млади независими артисти, работещи в сферата на съвременния танц, ни разказаха за себе си, дискутирахме и обменяхме опит. Част от събитието беше и безплатен отворен клас по съвременен танц. Провеждали сме и интересни уъркшопи по физически коучинг, импровизации и буто техника.

Всяка събота и неделя имаме клас по съвременен танц, който е отворен за всеки желаещ да се отдаде на магията. Срещаме се с различни хора, като биографията на част от тях е свързана с танца, на други – не. Но за да се запознаеш с такива, не е нужно да си част от клас. Често организираме неделни брънчове, на които се срещаме неформално с приятели, приятели на приятели, познати и непознати.

А какво последно изтанцува пред публика АТОМ Theatre

Последната ни премиера беше Pieces в Музей на историята на София. Представлението бе създадено специално за мястото, с репетиции изцяло там. Посветихме го на насилието над жените.

Какво ви предстои в най-скоро време?

Между 31 май и 6 юни сме на Международния фестивал за съвременен танц в Бусан, Ю. Корея. Ще представим колаборационното представление Helga Underground – проект на АТОМ и хореографката Джънг Ин Лий, която е живяла 2 години в България. По наша покана и благодарение на нея на гости ни дойдоха Джо Хуан Санг и Кил Сеo Юнг, с които организирахме танцови ателиета и Корейска танцова вечер по творби на Кафка.

Може да намерите КЪЩА Creative Hub на адрес ул. „Митрополит Панарет“ 9 и да я подкрепите тук.