Стани част от единствената нощ на писаното слово

0
0

9 май ще стане празник на литературните произведения и книги на европейски автори в превод на български език. Както всяка година и тази изборът в Нощ на литературата е толкова голям, че слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си. Австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, нидерландска, българска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, румънска, шведска, швейцарска, словашка или чешка литература са част от програмата на тази Нощ на любителите на книгите.

Четенето на откъси от книгите ще се случва едновременно в т.нар. „читателски гнезда”. Всеки слушател ще има възможност да събира печати от посещението си и в края на Нощта в 21,45 ч. в A hub (ул. „Христо Белчев“ 3) всички, получили поне пет печата, ще  могат да участват в томбола и да получат за награда една от четените книги.

Освен ВИРТУАЛНОТО ЧИТАТЕЛСКО ГНЕЗДО, където за първи път ще могат да се чуят как звучат съвременни български автори в превод на различни европейски езици, тази година чешката и словашката литература ще бъдат на едно място по повод 100 години от обявяването на независимостта на Чехословакия.

"Къщата на глухия" от Петер Крищуфек, Посолство на Словашката република в София
“Къщата на глухия” от Петер Крищуфек, Посолство на Словашката република в София
"Бърненски разкази" от Иржи Кратохвил, Чешки център
“Бърненски разкази” от Иржи Кратохвил, Чешки център

Но възприема ли се по принцип чуждата литература, която извън комерсиалното все пак успява да съществува, Игор Дамянов, който тази година ще чете откъс от македонския роман „Изабела, Исмаела и аз“ от Сашо Кокаланов и в превод на Александра Ливен, сподели:

За трети път участвам в Европейска нощ на литературата и от опита, който имам, мога да кажа, че македонското литературно гнездо е много добре прието. Има случаи даже в които публиката остава и за следващото четене, но и такива, в които отива до друго гнездо и след това се връща обратно. Предишните две години представихме македонска поезия, а тази година ще четем проза.

 

 

Повече информация за цялото събитие, както и за местата на четене в София можете да намерите на www.noshtnaliteraturata.bg както и на фейсбук страницата на събитието.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here