Среща с честта, жертва на собствените идеали в „Поручик Бенц“

0
0

„Човек би Ви убил, ако можеше след това да Ви убие в мисълта си.”

Една кратка реплика, извадена от постановката „Поручик Бенц”, но разкриваща почти целия ѝ смисъл. Невероятната Елена Патрашева, зад която стои актрисата Саня Борисова, е жена с тъмно минало, която с лекота разиграва всички мъже, стига да ги пожелае. Един от пленниците на сърцето ѝ, Поручик Бенц (в ролята – Любомир Ковачев) се влюбва в нея толкова силно, че дезертира от армията. Ивайло Захариев влиза в ролята на Капитан Лафарж – френски офицер – следващата жертва на хубавата Елена, но преди това минава като очевидец през всичко, което Поручик има да му разкаже.

Това обаче вече го знаете, защото сте чували за първия роман на Димитър Димов, а предполагам и чели. Пиесата в „Нов Театър” – НДК е насочена предимно към последната глава от романа и самоанализа на главния герой. Тя е плавно преминаване от сляпата любов и глуха страст за отмъщение към нуждата от чест и разбиране. Непрестанен водопад от сцени с желаната жена, мечтана в миналото, и такива с врага, превръщащ се в приятел. Докато от една страна имаме лудия Бенц, който дори след всички лъжи и кокетни измами от любимата, има нужда да падне на гърдите ѝ и да поиска прошка. То от друга, имаме гордия Поручик, който пък се сближава с офицер, насочил пистолет към него.

Жертвоготовност. Това е „Поручик Бенц”. Актьорът Любомир Ковачев сподели, че няма хора, които днес да са готови на такава жертва в името на любовта и това е рискът на пиесата. Риск, който и актьорите, и режисьорът гордо поемат, защото целта им е по-важна. Бойко Илиев е заложил на българската драматургия, заемайки се със „сложна канава” от Димов. Според него това е изключително трудно, но го приема и като своя кауза, и като кауза на театъра да сподели с публиката ценности, далечни от някои хора днес. За него обаче театърът е среща. Среща между режисьор и актьори, между актьори и зрители, между сцена и публика. И затова с тази си пиеса той среща всички нас със силната любов, жертвоготовността в името ѝ, отричането от самия себе си и убийството над духа си. Среща ни с честта, жертва на собствените идеали.

„Поручик Бенц” говори за общочовешки ценности (някои забравени), но част от човека и копнежа е вътре в нас. Всеки е със свой поглед и свое разбиране и всеки следва себе си.” – Ивайло Захариев.

Минутите, докато гледаш тази постановка, прелитат бързо, а ти все още не знаеш кой герой харесваш и кой не. Забравяш за сценичните ефекти и големи завеси, които във величествените театри те впечатляват. Осъзнаваш, че всъщност всичко, от което си имал нужда, са трима актьори, които стоят от началото до края на сцената, само с две чаши вино. А те са достатъчно добри, за да завладеят сърцето ти.

Творчески екип:

Автор: Димитър Димов
Режисьор: Бойко Илиев
Сценография и костюми: Ренета Стаменова
Музика: Ники Илиев
Участват: Любомир Ковачев, Саня Борисова, Ивайло Захариев