„Споделете музиката в двореца Врана“ от 7 до 10 юли – концерти под открито небе

0
0

Талантливи творци ще участват в летните концерти на Софийската филхармония и Столична община, обединени с мотото „Споделете музиката в двореца Врана“.

За поредна година Националната филхармония закрива сезона си сред  красивата природата в парка пред двореца. И тази година концертите са съобразени с вкуса на публиката и има за всекиго по нещо – оперна гала, симфоничен и камерен концерт и детска програма.  Цикълът концерти е под патронажа на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Ето я и програмата:

На 7 юли от 20 ч. Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор представят  гала с откъси от любими опери на Верди, Пучини и Бизе. В концерта ще вземат участие и солистите Вера Гиргинова – сопран, Петя Петрова – мецосопран, Георги Султанов – тенор, Ивайло Джуров – бас. Специално участие имат и лауреатите в  националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” сопраното Пламена Гиргинова и тенорът Михаил Михайлов. Вокалните шедьоври от  оперите „Кармен“, Трубадур“, „Риголето“, „Травиата“, „Набуко“ и „Бохеми“ ще прозвучат под диригентската палка на Хирофуми Йошида.

Селекция от камерни произведения на Моцарт, Бах, Менделсон, М. Големинов, Милчо Левиев, Астор Пиацола и др. ще прозвучат в изпълнение на професионалистите от струнен квартет „Филхармоника“ на 8 юли от 20 ч. Най-младата камерна формация на Софийската филхармония е създадена от музиканти на водещи позиции в оркестъра: концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев, помощник-концертмайсторът Ана Иванова и първата виола Милена Златарова.

9 юли е запазен за най-малките почитатели на програмата ни Фортисимо Фамилия. Те ще се запознаят с най-мистериозния музикален инструмент – човешкият глас. Съвсем в духа на приказките на Фортисимо през това приключение преминават редица герои – от принцеса, войници, джуджета и овчарче до котки и дори хора-птици. Историите ще разказват Криста, тенорът Георги Султанов и певци от Националния филхармоничен хор. Дирижира Славил Димитров. Концертът е от 18 ч., а два часа преди това ( от 16 ч.) най-ревностните ни малки почитатели ще могат да участват в ателието  „Как се ражда песента“, където ще научат повече за нотите и за различните стилове на пеене.

Виртуозът на цигулката Юлиян Рахлин е нашата специална изненада за последната вечер. На 10 юли от 20 ч. той ще представи Концерт за цигулка и оркестър N 2 от Прокофиев. Веднага след това ще звучи и Италианска симфония от Менделсон. Дирижира Максим Ешкенази. Билети за концертите са налични на касата на зала „България“, Еventim и Еpay go.

*източник на статията: Софийска филхармония