“Споделена визия”: Нов живот за независимата театрална сцена

0
0

Съвсем скоро ви разказахме за инициативата “Споделена визия” и нейните цели да задвижи проектирането на бъдещето на свободната сцена у нас. Чрез сформирани фокус групи в различните ресори на изкуството се даде начален тласък на говоренето по същество. На 7 септември 2016 г., в пространство ДНК и в подчертано приятелски-делова обстановка се проведе обществено обсъждане с участие на групата за театър на проект “Споделена визия”. Целта на тази среща беше да се обсъдят резултатите от проведената анкета в сектор Театър и да се изяснят предложенията, които ще спомогнат за развитието на независимата театрална сцена в София.

Водещ на дискусията беше Гергана Димитрова, част от Асоциация за свободен театър и Организация “36 маймуни”, която умело представи изготвените предложения и насочваше останалите участници в дебата. Сред тях се отличиха актрисата и продуцент Вилма Стоянова, Ивайло Драгиев – актьор от Театър “Реплика”, Петър Мелтев – актьор от “Хахаха Импро Театър” и Калина Вагенщайн – мениджър и продуцент на “Арт Офис”, както и представители на екипа на „Споделена визия“.

Според основателите на проекта “Споделна визия” основният проблем за независимите артисти и сдруженията, които работят на територията на столицата (и не само), е липсата на условия за устойчиво развитие и растеж на независимия театралния сектор. Друг съществен казус е, че не съществува инструмент за анализ по отношение на постигнатите резултати по всички гореизброени точки и разбира се, липсата на адекватно финансиране, което да позволи на творците да разгърнат своя потенциал и да се чувстват свободни да работят. Това засяга не само индивидуалнитe артисти и творческите колективи, но и условията на пространствата, даващи им възможност да покажат проектите си пред публика.

Групата се фокусира по-скоро върху формулирането на предложенията към Община София, така че те да бъдат възможно най-точни и недвусмислени. През останалото време всички участници изглежда бяха на едно мнение по отношение на проблемите, както и на необходимите за разрешаването им действия. А именно: дългосрочни грантове за развитие на административни и организационни капацитети, бонуси към финансирането за държавните театри в случай, че част от продукцията им е дело на независими артисти, ремонтирането на ОКИ ДК “Средец” и превръщането му в център за съвременни изкуства. Това ще е един от двата продуциращи центъра, които през 2019 г. би трябвало да се занимават с подпомагането на изпълнителски изкуства.

“Смятаме, че сред най-спешните мерки е разнообразяването на финансовите инструменти (и не само) през програма “Култура”, като се обхванат по-ясно дебютите, които да се отделят в отделна категория с дебюти и мини проекти” – сподели Гергана Димитрова.

Сред по-важните предложения бяха създаването на инструмент за анализ на свободната сцена, както и да се улесни и установи сътрудничеството между частни организации и Общината.

Първите стъпки са направени. Остава отговорното придвижване на всички тези опорни точки към постигането на желаните цели. Очаквайте скоро интервюто с един от участниците в обсъждането – Петър Мелтев. Той ще сподели личните си нагласи и впечатления от проучването и обсъждането в рамките на проекта “Споделена визия”.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here