Спектакълът „Косвени щети” с премиера в Театър Азарян

0
0

На 23-и април от 18:30 ч. на сцена Backstage, Театър Азарян, ще се състои премиерата на спектакъла „Косвени щети” по книгата на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич – „Войната не е с лице на жена”. Темата е свързана с истинските истории на шест жени, оцелели от Втората световна война.

Започвайки развитието си като ателие по време на „Панаир на младите” в Младежки театър „Николай Бинев” – София през 2017 г., спектакълът „Косвени щети” ще дебютира в новото пространство за алтернативни театрални формати на Театър Азарян – сцена Backstage.

В проекта жените разказват за абсурдността на света по времето на Втората световна война. Поставяйки фокус върху крайния национализъм и сексуалното насилие, „Косвени щети” проследява катастрофалния резултат от загубата на личността.

Във време на война, жените говорят за борбата да създадеш свой нов бит във всекидневие, което е противно на женската им природа и на изградения им светоглед. Възможно ли е обаче в свят на убийства да съхранят и „женското” в себе си? Посветили живота си на  мисията да бъдат майки и съпруги, да се грижат за близките си, жените трябва и да убиват, за да оцеляват. Споделеният им кошмар показва колко по-сложни са категориите за „добрите” и „лошите”, с които сме свикнали да живеем и до днес.

Режисьор и мениджър на проекта e Максима Боева, позната на публиката със спектакъла „Нирвана”. Сценографията е дело на Киряна Аврониева, а музиката – на Михаил Шишков-баща. Участват Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова.

Максима Боева завършва през 2017г. НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност “Режисура за драматичен театър” при проф. Пламен Марков. В момента следва “Мениджмънт в сценичните изкуства”, отново там. Щатен режисьор е в ДКТ “Васил Друмев”, Шумен. Дебютният ѝ спектакъл “Нирвана” получава множество отличия на няколко фестивала, между които три номинации за ИКАР 2019 – включително в категория “Дебют” за режисурата на спектакъла. Проектът “Косвени щети” е нейният първи независим проект.

Проектът е финансиран от Национален фонд “Култура” по програма “Дебюти” и се осъществява с подкрепата на “Клас 5Х5”, Български фонд за жените, Младежки театър “Николай Бинев” и издателство “Парадокс”.

Билети за спектакъла може да закупите от касите на Билетен център – НДК, и онлайн на www.tickets.ndk.bg

“КОСВЕНИ ЩЕТИ”

 

по книгата на Светлана Алексиевич

Режисьор и мениджър Максима Боева

Сценография Киряна Аврониева

музика Михаил Шишков-баща

Фотограф Мария Цветкова

Участват: Анна-Валерия Гостанян, Анелия Мангърова, Владинелла Кацарска, Дайяна Димитрова, Катерина Стоянова и Никол Султанова

Художествена визия Омана Кацарска и Иван Кашлаков

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here