Spam Studios празнува четири години творческа дейност

0
0

Арт сдружението за независимо изкуство SPAM Studios празнува своя четвърти рожден с откриването на сезон 2022/23г. В държавата на държавния театър и въобще трудното присъствие на държавна помощ в културата, едни млади и смели хора – Ана Батева (режисьор) и Стефан Здравески (музикант) и още двама, трима съмишленици, решават да правят през 2018 независимо изкуство. Така с няколко премиери, трудности, препятствия, но и няколко важни участия на международни фестивали и спечелени престижни родни и международни награди и с утвърдени заглавия в афиша на няколко театъра, за тях се говори и днес – SPAM Studios на четири години.

Рожденият ден ще бъде отпразнуван на 30 септември от 21:00ч. в клуб „Купе“  с уникалната премиера на „СБЛЪСЪКЪТ НА НАТАШИТЕ“ по Ярослава Пулинович.

През септември 2018 началото на сдружението бе дадено със спектакъла „КОКОШКА“ по текстове на Николай Коляда и А. П. Чехов. Участват Василена Винченцо-Коломоец и Васил Дуев-Тайг. Режисьор – Ана Батева, музика – Стефан Здравески. Представлението в момента се играе четвърти сезон пред пълни зали в ТР „Сфумато“. На самата премиера специален гост беше и дошлият от Русия доайен на драматургията – самият Николай Коляда. Той аплодира актьорите и изрази своята подкрепа в създаването на частна културна организация като SPAM Studios.

След шеметното си „раждане“ „Кокошка“ гостува и летя на няколко международни и родни фестивали, като в историята си записва и много успешен гастрол в Лондон, както и няколко награди, сред които награда за най-добър режисьор и най-добро представление от Международния театрален фестивал в Прищина; награда за режисура от Международния фестивал „Лица без маски“ (Северна Македония); номинация Аскеер 2019 за водеща женска роля на Василена Винченцо; награда за най-добро представление и за най-добра актриса от ИТФ „Отело“ (Северна Македония).

Две години по-късно през 2020 SPAM Studios реализира втория си проект в колаборация с Драматичен театър-Габрово – моноспектакъла „МЕЧТАТА НА НАТАША“ по текст на Ярослава Пулинович. В главната роля е актрисата Поля Йорданова, а представлението е едно от най-успешните. Играе се няколко сезона, а сред наградите му са „Най-добра актриса“ от Международния фестивал на монодрамата „МОНОАКТ“–Печ, Косово, номинация “Млада надежда” за режисурата на Ана Батева на Националните награди “Златен Кукерикон”  и награда ИКАР 2021 за ДЕБЮТ за актрисата Поля Йорданова за ролята й. Режисьор е Ана Батева, музика – Стефан Здравески.

Наташа е на 16 години и има само една мечта. Наташа пуши, пие и много харесва шоколадови бонбони. Наташа често се бие и почти не чете книги. Понякога ще я чуете да псува, но никога да се оплаква!

През 2020 сдружението реализира и третия си спектакъл – пиесата на обичания македонски драматург Деян Дуковски „УТЕРУС“ в I Am Studio като независим проект. В нея участват младите актьори Валерия Върбанова и Марин Джишев. Режисьор отново е Ана Батева, а музиката е дело на Стефан Здравески. „УТЕРУС“ задава вечните въпроси за смисъла на съществуването на един млад човек. Затова, актрисата, която го е изгубила, неистово ще се опита да намери отговор на въпросите „коя съм и защо?“. И изправяйки се лице в лице с най-тъмните страни от себе си, Бейб (Валерия Върбанова) ще разбере, че единственият начин да оцелее е да съживи Духа (Марин Джишев), станал роб на плътски удоволствия и пороци.

Първата международна колаборация на SPAM Studios и Театър „Златен Елец“ (Северна Македония) се осъществи през 2021г. В съвместната им работа по текст на Ханох Левин, работят Ана Батева като режисьор и Стефан Здравески по музиката. Представлението е със заглавие „ШАПКА, ШОКОЛАД, Анус и още нещо“. Участват актьорите от Македония: Григор Йовановски, Димитрина Мицкоска, Бобан Алексоски, Миа Кантарциева – Петровска, Давид Илиќ и Надица Петрова. Спектакълът се играе там на независими сцени.

В края на 2021 спектакълът „АЗ ПОБЕДИХ“ срещна публиката с талантливата, много успешна и амбициозна Наталия (в главната роля Мартина Пенева). Само на 16 години, а вече има няколко дипломи за пеене, плуване и танци. Но колкото и да е единствена, различна и уникална, и тя като всички останали момичета се влюбва.  А това отвсякъде е повод за конфликт. Както в моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ и тук темата за възпитанието на децата е в основата на представлението. С тази разлика, че героинята е максимално обгрижена от родителско внимание.

„Аз победих“ от Ярослава Пулинович е четвъртият проект на SPAM, като създателите му могат да се похвалят отново с няколко награди, сред които за „Най-добра актриса“ от Международния театрален фестивал на монодрамата „МОНОАКТ“ в Косово, като преди това Мартина Пенева, за която това е първи моноспектакъл, печели и наградата за най-добра актриса от международния фестивал „АРТ ТРЕМА ФЕСТ“ в Сърбия. Спектакълът може да се гледа в София на сцената на клуб „Купе“. Режисьор е Ана Батева, а музиката е дело на Стефан Здравески.

През 2022г. SPAM Studios печели и осъществява едногодишен гранд по програма на Национален фонд „Култура“.

След успешно реализираната творческа работилница през 2022 с Деян Дуковски, SPAM се фокусира върху театрален старт и дава път на Надя Панчева, Климентина Фърцова, Владимир Солаков, Мартин Димиев и Теона Димова  – състуденти от класа на Пламен Марков’21 да се съберат за първи път след завършването си на професионалната сцена. Дебютът на младите артисти в независимия сектор е с пиесата „РАЗБИВАНЕ от американския драматург Нийл Лабют. Премиерата на изградения на документален принцип спектакъл бе 11 април 2022 в I Am Studio. Проектът е първото представление от едногодишния гранд на SPAM studios за 2022 г. Знаковата пиеса „Разбиване“ засяга съществени теми, които са актуални и важни.

Към едногодишния гранд е включена и рубриката „ТЕ ГОВОРЯТ“ в youtube канала на сдружението.

SPAM Studios е независимо арт сдружение, създадено през 2018-а. То развива дейността си в областта на сценичните изкуства, а запазеният белег са иронията и хуморът. Мисията на SPAM Studios е създаването и организирането на представления, концерти, изложби, както и срещи и уъркшопи с интересни артисти. Инициатор и главен основател на SPAM Studios е Ана Батева. Тя е родена в Македония, но активно работи като театрален режисьор в България. През 2019 Ана Батева представя България на престижен форум за театрални мениджъри в Москва. Идеята за създаване на арт сдружение идва от наблюденията й на различни театрални естетики като част от посетени фестивали. Тя се вдъхновява от идеята за нови търсения в театъра, които биха отразили духа на времето.

Повече за сдружението и неговите проекти, може да разгледате в обновения им сайт.

автор на плакатите: Христо Христов